Hrvatski radio

Radio Osijek

Ostavljaju kvalitetan lutkarski rukopis osječkog studija

14.06.2019.

14:56

Autor: Radio Osijek/TM

Ostavljaju kvalitetan lutkarski rukopis osječkog studija

Ostavljaju kvalitetan lutkarski rukopis osječkog studija

Foto: - / -

Za 15 godina koliko postoji studij lutkarstva Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku iznjedrila je generacije glumaca koji u svom radu ostavljaju kvalitetan lutkarski rukopis osječkog studija i izvan naših granica.

Čulo se to na konferenciji za novinare na kojoj su najavljeni i novi studijski programi lutkarke animacije i lutkarske režije koji kreću u jesen. 

„Studij lutkarstva pokrenut je na osječkoj akademiji u sklopu studija glume i lutkarstva prije 15 godina, a s kojim uspjehom, voditeljica lutkarstva Livija Kroflin oprimjerila je činjenicom da su predstave u režiji docentice na Akademiji, Tamare Kučinović, studentice prve generacije lutkara, ove godine osvojile preko dvadeset nagrada, od Malog Marulića preko festivala Zlatna iskra u Kragujevcu i LUT FEST-a u Sarajevu do nedavno završenog SLUK-a na kojemu su se njene dvije predstave okitile s čak 11 nagrada, među kojima i one za najbolju režiju.
"Na ovogodišnjem SLUK-u bilo je čak 27 naših bivših studenata koji su sudjelovali u svim predstavama osim jedne. Pridružimo li im studente koji su dva dana po Osijeku najavljivali festival, možemo zaključiti da je osječki studij postao važan i nezaobilazan motor SLUK-a, ali i hrvatskog lutkarstva. Uostalom, bacimo li pogled na ansamble gradskih lutkarskih kazališta, u svima ćemo pronaći nekoliko osječkih studenata koji igraju uglavnom zapažene uloge“, rekao je umjetnički suradnik Nenad Pavlović. "Dodamo li tome naše „internacionalce“ Aju Kobe i Nikolu Kerkeza koji osvajaju nagrade u Sloveniji, odnosno Srbiji te nagrađivanog osječkog Talijana Giulija Settima koji trenutno vrši dužnost ravnatelja Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, možemo zaključiti kako se kvalitetan lutkarski rukopis osječkog studija uspješno širi i preko naših granica", nastavio je Pavlović.
Akademija sljedeće godine osamostaljuje stari-novi studij animacije na diplomskoj razini, te uvodi novi, prvi u ovom dijelu Europe – studij lutkarske režije, za koji je program, ističe Tamara Kučinović, oblikovan po uzoru na ruski studij. "Otvoren je, odnosno nije samo za naše studente, već za sve studente srodnih fakulteta“, rekla je Kučinović, dodavši kako će uz profesore s Akademije, na studiju predavati gostujući profesori iz cijeloga svijeta.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.