Hrvatski radio

Radio Osijek

Oštećena Petefijeva bista u Hrastinu - počinitelj pronađen

16.02.2021.

10:17

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: FB Robert Jankovics

Foto: FB Robert Jankovics

Foto: - / -

Policija je pronašla tko je oštetio bistu Šandora Petefija postavljenu u središtu Hrastina. "Završenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 43-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo Oštećenje tuđe stvari", izvijestila je danas policija.

Nakon dojave i očevida, Policijska uprava osječko-baranjska kratko je priopćila: "13. veljače, između 20,30 i 21,50 sati, u centru mjesta Hrastin, za sada nepoznati počinitelj iščupao je bistu Šandora Petefija iz postolja i položio na tlo. Mještani Hrastina bistu Šandora Petefija odložili su u Društveni dom. Po zaprimljenoj dojavi o oštećenju spomenika, policijski službenici izišli su na mjesto događaja i obavili očevid."
S
pomen-bista poznatog mađarskog pjesnika i domoljuba Sándora Petőfija silom je srušena s postolja i pritom je i oštećena. Zastupnik mađarske manjine u Hrvatskom saboru i predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske Robert Jankovics taj je vandalski čin nazvao glupim i nerazumnim: "Hrvatski i mađarski narod na području Slavonije i Baranje žive zajedno stoljećima i vjerujem da će svi koji svojim postupcima ugrožavaju ovakav suživot vrlo brzo biti izolirani od svojih zajednica te kažnjeni po zakonu. Mještani Hrastina mogu biti mirni, spomenik postavljen 2014. godine ponovno ćemo brzo obnoviti u skladu s uputama njegova autora Lászla Hunyadija iz Marosvásárhelya (Rumunjska)," napisao je Jankovics na svom Facebook profilu.
Spomen-bista Sándora Petőfija podignuta u Hrastinu u ožujku 2014. prvi je takav spomenik tom mađarskom velikanu u Slavoniji. Djelo je kipara Hunyadija, a sva sredstva za njegovo podizanje prikupljena su donacijama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.