Hrvatski radio

Radio Osijek

Oštre reakcije na izjavu srbijanskog ministra

03.05.2015.

20:00

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iz Vukovara dolaze oštre reakcije na izjave srbijanskog ministra rada Aleksandra Vulina koji je Hrvatskoj poručio da Srbiji ne dijeli lekcije, nego da pogleda u vlastito dvorište.

Vulin je priopćenjem odgovorio potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću, koji je jučer iz Borova poručio srbijanskim vlastima da svoj europski put mogu dokazati tako da omoguće suđenje krivcima za ubojstvo dvanaestorice redarstvenika. Srbijanski ministar rada Aleksandar Vulin poručio je da Srbija hoće graditi najbolje odnose s Hrvatskom, s kojom ne želi polemiku i sukob, ali neće šutjeti dok joj se drže lekcije. Istaknuo je da se u Srbiji "ratni zločini dokazano procesuiraju", te nabrojio slučajeve u kojima to Hrvatska nije učinila. Hrvatskim je dužnosnicima savjetovao da prije nego što spomenu Srbiju pogledaju u vlastito dvorište, jer vidjet će da imaju puno razloga da se bave sobom i svojom sudskom praksom, a Srbiju neka ostave na miru.


Srbijanska politika ne percipira prošlost onako kako se dogodila, poručila je Vesna Škare Ožbolt, počasna građanka Vukovara. „Naime, još uvijek nema onog priznanja što se na ovim prostorima dogodilo i da je ustvari za ova teška stradanja koja su se u Hrvatskoj dogodila kriva upravo velikosrpska Miloševićeva politika. Dok dok god srbijansko vodstvo prelazi preko toga, neće steći uvjete za ulazak u EU“, smatra Škare Ožbolt.
„Neka oni mole Boga da mi ne počistimo svoje dvorište, jer ako mi počnemo čistiti svoje dvorište, imat će oni još jako puno Srba iz Hrvatske koji će morati ići u Srbiju. Oni drže ovu državu za blagajnu i samoposlugu, a ništa joj ne daju“, komentirala je predsjednica Hrvatskih konzervativaca i europarlamentarka Ruža Tomašić.
Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić je, komentirajući Vulinovu izjavu rekao da su to srpska posla. „Trebali bismo staviti na papir koliko je zločina počinjeno i procesuirano i s jedne i s druge strane. Mislim da bi onda ispalo da su oni opsturirali, a nisu procesuirali. Oni su počinili puno više zločina“, rekao je Josić. Čelnik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Vukovara Franjo Šoljić drži kako se iz Beograda stalno rugaju vukovarskim braniteljima te  da bi hrvatska vlast trebala malo agresivnije reagirati na takve optužbe, tim više što se, kaže Šoljić, u samom gradu Vukovaru slobodno šetaju neki ratni zločinci. Vukovarski je gradonačelnik Ivan Penava izjavio da je fokusiran na teško gospodarsko stanje. „Komentirati izjave bilo koga iz države koja je priznala četnički pokret, dopustit ćete, ne pada mi na pamet“, rekao je Penava.
Za razliku od većine Vukovaraca, u Banskim dvorima danas nisu htjeli komentirati poruke iz Beograda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.