Hrvatski radio

Radio Osijek

Osuđeni bivši policajci Vukovarsko-srijemske županije

13.04.2016.

15:05

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Bivši načelnik Policijske uprave vukovarsko srijemske i još 12- torica suoptuženika nepravomoćno su proglašeni krivima za trgovinu utjecajem i iskorištavanje društvenog položaja i utjecaja te za zlouporabu ovlasti i položaja.

Na Županijskom sudu u Osijeku, Blaž Topalović, bivši načelnik PUVSŽ, osuđen je na 9 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine, policajac Antun Kirchbauer na godinu dana zatvora koju će zamijeniti radom za opće dobro i to 730 sati, a njegov brat Mato, bivši zamjenik načelnika, jedini će u zatvor na godinu dana i još će 14 mjeseci nakon toga provesti na uvjetnoj kazni od 4 godine. Od 13 optuženih, čak je 7 policajaca. Proglašeni su krivima za sređivanje prometnih prekršaja, zapošljavanja u vinkovačkom Domu zdravlja te primanje 22 kilograma graha kao mito. Sudac Josip Vrban je za izricanja presude istaknuo kako ne možemo dopustiti da ovo bude oblik društvenoga ponašanja, jer oni su svojim djelovanjem sprječavali sustav da kazni prekršaje. Kako je rečeno, svi optuženici su uzrokovali ružnu sliku o policiji, prouzročili neravnopravan položaj drugih građana i pokazali su nepoštivanje pravne države. Svi su najavili žalbe.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.