Hrvatski radio

Radio Osijek

Osviještenost - najbolji put za prevenciju suvremenih bolesti

21.10.2016.

15:31

Autor: Vesna Ljubo/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Primarna i sekundarna prevencija bolesti suvremenog čovjeka" tema je dvodnevnog sompozija koji su u Osijeku organizirali Akademska zajednica Ante Starčević, Matica hrvatska Medicinski fakultet i osječki Klinički bolnički centar.

Suvremene su se bolesti na našim prostorima počele pojavljivati prije 15 do 20 godina, čulo se na skupu, s kojeg će sva izlaganja biti objavljena kao svojevrsni "Doktor u kući". Knjiga bi trebala biti dostupna građanima kako bi mogli naučiti nešto što će koristiti njihovom zdravlju. Kako ističe predsjednik Organizacijskog odbora dr. Josip Galić spoznaje treba približiti građanima, kako bi prevencija suvremenih bolesti bila što učinkovitija. "To su bolesti ovisnosti, droga, alkohol, cigarete, kockanje. To su bolesti koje mogu razoriti čitavo društvo i čitave obitelji i mi moramo pokrenuti ovo naše inertno društvo da se taj problem riješi", kaže Galić.
Jedan od uzroka suvremenih bolesti, pretpostavlja se, leži u proizvodnji i preradi hrane. "Hrana koja se proizvodi, vrsta hrane i njezina prerada drukčija je nego što su ljudi stoljećima uzgajali, proizvodili i prerađivali, tako da se simpozij bavi i tim temama", istaknuo je uz ostalo dekan Medicinskog fakulteta dr. Aleksandar Včev, a pomoćnik ministra zdravstva Srećko Tomas dodaje: "Kroz ovakav skup želi se osvijestiti ljude o potrebi da što više preveniraju svoje zdravlje, odnosno da žive, da se hrane na kvalitetan način kako bi imali što manje zdravstvenih tegoba. a ako ih već imaju da se one otkriju što ranije."
Među temama vezanim uz suvremene bolesti o kojima se govori na simpoziju posebno je aktualna pojava sve otpornijih bakterija, uzročnika raznih infekcija. "Bez sustavnog pristupa nećemo se uspjeti obračunati s tim uzročnicima. Njihova pojava nije neočekivana, zapravo je u potpunosti očekivana. Prošlo je kratko vrijeme od otkrića antibiotika do nastanka rezistencije i današnja znanost teško vodi mah u sprečavanju nastanka novih rezistentnih vrsta. To uključuje ne samo zdravstvene radnike – to uključuje kompletan sustav, od proizvodnje hrane pa na dalje. Sprečavanje bolničkih infekcija podrazumijeva cjelokupnu aktivnost zajednice, a najviše, naravno, unutar zdravstvenih ustanova", smatra dr. Domagoj Drenjančević, predsjednik Upravnoga odbora KBC-a Osijek.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.