Hrvatski radio

Radio Osijek

Otac i sin na Sajmištu u Vukovaru

21.09.2020.

17:44

Autor: Davor Lončarić

Otac i sin na Sajmištu u Vukovaru

Otac i sin na Sajmištu u Vukovaru

Foto: - / -

U Vukovaru je otkriven obnovljeni spomenik "Otac i sin" postavljen u spomen na vukovarske branitelje Sajmišta Petra i njegova sina Igora Kačića, najmlađe žrtve pogubljene na Ovčari. . .

Spomenik, rad Zvonimira Orčića i Josipa Cvrtile bio je izrađen od umjetnoga kamena, no zbog oštećenja je grad Vukovar odlučio izliti ga u bronci. Na otkrivanju je bila supruga i majka Irena Kačić i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Riječ je još jednoj od mnogobrojnih tragedija grada Vukovara - Petru Kačiću, zapovjedniku obrane gradske četvrti Sajmišta, i Igoru Kačiću, 16-godišnjaku i najmlađoj žrtvi Ovčare koji je stradao zato što je bio Hrvat i zato što mu je otac bio jedan od zapovjednika. Spomenik smo postavili u spomen na njih dvojicu, ali i sve stradale u Domovinskome ratu, a posebno na Sajmištu, rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Na svečanom otkrivanju spomenika bila je i Irena Kačić, supruga Petra Kačića i Igorova majka, koja je tom prigodom rekla kako spomenik u Mazda-parku svatko može vidjeti i pokloniti se svim očevima i sinovima koji su u Domovinskome ratu zajedno dali život.
Spomenik je lijevan u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.
Petar Kačić bio je ratni zapovjednik obrane vukovarske gradske četvrti Sajmišta, gdje je i poginuo 2. listopada 1991. Njegov sin Igor ubijen je na Ovčari u dobi od samo 16 godina i najmlađa je žrtva iz masovne grobnice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.