Hrvatski radio

Radio Osijek

Otkriven spomenik blaženom Alojziju Stepincu

09.02.2017.

12:44

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na križanju Vukovarske i Stepinčeve ulice u Osijeku otkriven je spomenik blaženom Alojziju Stepincu. Postavljanje spomenika potaknula je humanitarna neprofitna udruga Auxilium, a podržao Grad Osijek .

Spomenik je izradio akademski kipar Vid  Vučak, a na današnjoj svečanosti blagoslovio ga je biskupski vikar za pastoral grada Osijeka, Vladimir Dugalić. Zajedno sa županom Vladimirom Šišljagićem, spomenik je otkrio gradonačelnik Ivan Vrkić.Inicijativu udruge Auxilium da se podigne spomenik blaženom Alojziju Stepincu podržao je Grad Osijek, kao znak zahvalnosti što je učinio za opstojnost hrvatskoga naroda, rekao je gradonačelnik Ivan Vrkić. Potaknut negodovanju pojedinih građana što je spomenik podignut na parkiralištu, gradonačelnik je objasnio da je spomenik u središtu grada na otvorenom prostoru u ulici koja nosi njegovo ime.
Inicijativu je podržala i Đakovačko – osječka nadbiskupija, a Stepinac je svojim životom posvjedočio da je borac za ljudska prava te se borio protiv svakog oblika totalitarizma, rekao je nadbiskupski vikar za pastoral grada Osijeka, Vladimir Dugalić. Podižući kip Stepincu, Osijek želi reći da je grad koji ne želi prihvatiti nikakav oblik totalitarizma koji želi ostati nutarnji slobodan, ali želi poučen iskustvom i riječima kardinala Stepinca moramo reći da je prava sloboda jedino moguća u vjeri, istaknuo je Dugalić. Pojasnio je da vjera daje nutarnju snagu da odbijamo idolopoklonstvo i da Boga ne zamijenimo nekim idolom kojem robujemo. Svatko, tko prođe pokraj ovoga spomenika neka se u svojoj nutrini zapita: oslobađa li mene moja vjera i ljubim li bližnjega i svoju Domovinu onako kako je to činio ovaj blaženik, rekao je Dugalić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.