Hrvatski radio

Radio Osijek

Otkrivena 149. masovna grobnica iz Domovinskog rata

23.11.2015.

14:25

Autor: Amoreta Bajto/ priopćenje ministarstva

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

149. masovna grobnica iz Domovinskog rata otkrivena je prilikom infrastrukturnih radova u Bogdanovcima. Ekshumirane su četiri žrtve čiji se identitet tek utvrđuje .

 

O pronalasku posmrtnih ostataka prilikom infrastrukturnih radova Upravu za zatočene i nestale izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova - Policijska uprava Vukovarsko – srijemska 17. studenog ove godine. Nakon očevida koji su obavili vještaci sudske medicine, utvrđeno je da se radi o posmrtnim ostacima 4 žrtve iz Domovinskog rata koji će biti prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb radi daljnje obrade i identifikacije. 

Uprava za zatočene i nestale je iz pet masovnih i većeg broja pojedinačnih grobnica na području Bogdanovaca ekshumirala posmrtne ostatke 74 žrtve (posmrtne ostatke 42 žrtve iz masovnih grobnica i posmrtne ostatke 32 žrtve iz pojedinačnih grobnica), od kojih su identificirani i dostojno sahranjeni posmrtni ostaci 56 hrvatskih branitelja i civila. Posmrtni ostaci žrtava iz Bogdanovaca pronađeni su i na Novom groblju u Vukovaru.

Prema službenoj evidenciji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, na području Bogdanovaca traži se još 17 osoba nestalih za vrijeme Domovinskog rata što, uz 8 otvorenih zahtjeva za traženjem posmrtnih ostataka, ukupno čini 25 neriješenih slučajeva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.