Hrvatski radio

Radio Osijek

Otkrivena spomen ploča Juliju Domcu, utemeljitelju hrvatske farmacije

15.01.2020.

19:21

Autor: Marija Petrinović

foto: HRT/mp

foto: HRT/mp

Foto: - / -

Spomen-ploča utemeljitelju hrvatske farmacije i rektoru Zagrebačkog sveučilišta, Vinkovčaninu Juliju Domcu (Vinkovci,1853.-Zagreb,1928.), rad akademskog slikara Domagoja Burilovića, otkrivena je danas na pročelju zgrade Hrvatskih šuma u središtu Vinkovaca.

Spomen-ploču postavilo je Građansko društvo Moji Vinkovci čiji je predsjednik Josip Paulić naveo kako je Julije Domac bio sveučilišni profesor farmakogozije u Zagrebu, a osnovao je i Zavod za farmakognoziju, prvu samostalnu ustanovu te vrste u ovom dijelu svijeta. 

"Time odajemo počast, ne samo njemu, nego i svim drugim Vinkovčanima koji su ostavili neizbrisiv trag u našem društvu. U Domčevo doba, njegovim angažiranjem, hrvatske ljekarne postaju jedne od najbolje organiziranih i opremljenih u svijetu”, kazao je Josip Paulić.

Zamjenica vinkovačkog gradonačelnika Kata Krešić podsjetila je kako medalja koju Hrvatsko farmaceutsko društvo dodjeljuje za izvanredne zasluge u farmaceutskim znanostima nosi ime upravo Julija Domca.

“Postavljanje spomen ploče Julijusu Domcu samo je dokaz i potvrda istine kako su najveće bogatstvo jednog grada njegovi ljudi. Najveći ponos našega grada su ljudi koji žive u našem gradu i koji su živjeli, ostavivši neizbrisiv trag. Jedan takav neizbrisivi trag ostavio je i Julije Domac”, kazala je Kata Krešić dodajući kako je nužno uvijek iznosa iskazivati poštovanje ljudima koji su to svojim životom i radom zaslužili.

Govorio je i Martin Grgurovac iz Društva Moji Vinkovci najavivši do kraja godine ili početkom iduće godine postavljanje i spomen ploče Josipu Brunšmidu (Vinkovci, 1858.-Zagreb,1929.), prvom profesoru arheologije na zagrebačkom Sveučilištu čiji je rad od neprocjenjivog značaja za hrvatsku arheološku i numizmatičku znanost.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.