Hrvatski radio

Radio Osijek

Otkriveno spomen obilježje Bijeli križ

22.11.2021.

13:59

Autor: Radio Osijek / OBŽ

Otkriveno spomen obilježje Bijeli križ

Otkriveno spomen obilježje Bijeli križ

Foto: - / -

U počast 18 hrvatskih branitelja poginulih tijekom 1991. godine na južnom dijelu obrane Osijeka otkriveno je Spomen obilježje Bijeli križ na prostoru pustare Seleš. Na taj način obilježeno je 30 godina od dana bitke za Seleš u kojoj je poginulo 14, a ranjeno 35 hrvatskih branitelja.

Spomen obilježje je izgrađeno na inicijativu Udruge hrvatskih branitelja Antunovac-Ivanovac na čelu s ratnim zapovjednikom Stjepanom Šerićem. Otvorile su ga Dora Begović, kći poginulog Danijela Dorića i Marija Dujić, kći poginulog Josipa Milasa, a posvetio ga je vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan.

Prošlo je 30 godina od dana najvećih bitaka na južnoj bojišnici grada Osijeka uslijed napada tzv. JNA, srpskih snaga i četnika do kojih je došlo nakon sloma Vukovara. Tako su 20. studenoga 1991. godine okupirani Ernestinovo i Seleš, a Laslovo je ostalo u okruženju. Na današnji dan te godine pokušali smo vratiti Seleš, pri čemu je poginulo puno naših branitelja, imali smo velike gubitke u tehnici te nismo uspjeli u toj borbenoj akciji. Uspjeli smo obraniti Antunovac, što je bilo osobito važno jer smo time sačuvali južni prilaz gradu Osijeku. Na žalost, 5. prosinca pao je i Antunovac. Ključno je reći da smo od rujna 1991. godine, kada je utvrđena obrana na južnim prilazima gradu Osijeku; Laslovo, Ernestinovo, Orlovnjak, Antunovac, Brijest, uspjeli držati odstupnicu prema Osijeku, odnosno dok Hrvatska vojska ne bude dovoljno snažna i spremna za daljnju obranu. Važno je također naglasiti da nije bilo grada Vukovara i njegove žrtve da bi se slike poput razaranja Vukovara vjerojatno dogodile i u Osijeku. Vukovar je spasio istok Hrvatske jer se borbama u Vukovaru, Nuštru, Bogdanovcima dalo vremena da se ovdje organiziramo i pripremimo za naredne napade”, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved iskazao je zahvalu i počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu. Iako je prošlo 30 godina, emocije su uvijek prisutne. Valja imati na umu s kojom boli žive njihove obitelji sve ove godine. Nažalost, najteža rana i najveći prioritet u našem radu, a poglavito uvažavajući osjećaje obitelji, potraga je za nestalima. U tom smjeru ulažemo velike napore kako bismo pronašli nestale osobe kojih je još 1.853. U proteklih 4 i pol godine pronašli smo gotovo 200 nestalih, ulažemo ogromne napore, donijeli smo zakon koji je definirao načela postupanja i nadležnosti kao osnovni preduvjet za rad svih naših službi, svakodnevno provodimo probna iskapanja, zaprimamo nova saznanja i obrađujemo informacije. Na žalost, izostaje dostava zapisnika i informacija Srbije o sudbini nestalih. Na tom tragu ne prođe tjedan da ne zanavljamo naše zahtjeve i konkretne protokole. Mi znamo tko je, gdje, kada i što činio, ali ne znamo gdje su posmrtni ostaci i na tom traženju se nećemo nikada umoriti niti prestati. Na kraju, jako je važno da je Hrvatska vrlo jasno postavila svoj uvjet Srbiji i od toga ne odstupamo ni jednog milimetra, dakle inzistiramo da Srbija preda konkretne zapisnike i podatke gdje su posmrtni ostaci nestalih osoba”, istaknuo je ministar Medved.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.