Hrvatski radio

Radio Osijek

Otkriveno spomen obilježje žrtvama u Mikluševcima

10.11.2015.

15:27

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Mikluševcima u općini Tompojevci u spomen na šest hrvatskih branitelja i civila, ubijenih početkom 1992. tijekom okupacije bivše Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojba, otkriveno je Spomen obilježje s likom ranjene golubice, rad akademskog kipara Slavomira Drinkovića.

Hrvatski branitelji i civili pokopani su u zajedničku grobnicu uz mjesno grkokatoličko groblje u Mikluševcima, na vukovarskom području, naseljenim pretežino rusinskim stanovištvom. Njihova su tijela bila eshumirana nakon Domovinskog rata, a grobnica u koju su pokopani obilježena je Spomen obilježjem, crnim obeliskom s raspuklinom križa u sredini i siluetom ranjene golubice koja se diže u nebo, koje se postavlja na mjesta masovnih grobnica iz Domovinskog rata.
 "Rat se dogodio i znamo što sve svaki rat sa sobom nosi, ali ovakva se mjesta nisu trebala dogoditi. To je zločin za koji nema opravdanja, a krivce treba stići ruka pravde, ako ne za života na zemlji, onda tamo gore", poručio je na komemorativnoj svečanosti ministar branitelja Predrag Matić. Naveo je da je u Republici Hrvatskoj do sada otkriveno 148 mjesta masobnih grobnica, od kojih 55 na području Vukovarsko-srijemske županije.
Goran Grošinić, izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, poručio je da se hrvatske institucije nikada ne smiju umoriti od potrage za onima koji su naredili ratne zločine ni za počiniteljima tih zločina. U ime predsjednika Hrvatskog sabora Damir Rimac je ocjenio vrlo bitnim da se o svemu onome što se događalo u Domovinskom ratu upoznaje mlađe naraštaje, poručivši kako se velikosrpskim agresorima može oprostiti, ali se njihovi zločini i zlodjela ne smiju zaboraviti.
Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić naglasio je da je mir moguće graditi jedino na istini. Načelnik općine Tompojevci Tomislav Panenić pozvao je sve one koji znaju lokacije stradanja i grobove mještana općine Tompojevaca, žrtava velikosrpske agresije, neka dojave hrvatskim vlastima kako bi ih obitelji mogle dostojanstveno pokopati. "To je minimum koji od vas zahtjevamo. Kako se moglo dogoditi početkom 1992. godine da netko tko je planirao imati državu na području Hrvatske nije mogao spiječiti zločine? Kakvu bismo mi to ovdje imali državu i kakve bi to bile vođe koje bi na takav način riješavale pitanje velike Srbije? Sretni smo što je Hrvatska vojska izvojevala najveću pobjedu", rekao je Panenić.
Podno Spomen obilježja, koje su zajedno otkrili Danil Stracenski, čiji su roditelji ubijeni u Domovinskom ratu i ministar Predrag Matić, položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule i nestale hrvatske branitelje i civile.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.