Hrvatski radio

Radio Osijek

"Otprilike isto? Patriotizam i nacionalizam u Hrvatskoj i Europi"

08.11.2017.

10:24

Autor: Radio Osije/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U organizaciji Europskog doma u Vukovaru je održana javna rasprava o temi "Otprilike isto? Patriotizam i nacionalizam u Hrvatskoj i Europi". Sudjelovali su i povjesničari Hrvoje Klasić, Krešimir Bušić, te vukovarska novinarsa Senka Ristić Nedeljković.

"Desni populizam je u porastu i to ne samo u Europi, nego u cijelom svijetu. Sve to se reflektira i na Hrvatsku. Ipak, treba znati kako postoje razne specifičnosti u svakoj od zemalja koje utječu na porast ili smanjenje nacionalizma. Sve su to ciklusi koji se događaju i koji su se već događali", rekao je Klasić.
Ekonomska situacija u kojoj se nalazi pojedina država ima također veliki utjecaj na pojavu nacionalizma i njegov rast. Kada je bolje, sve ide u jednom smjeru, a kada je lošije, u drugom, rekao je Klasić. Dodao je i kako je hrvatski nacionalizam specifičan te da razlike između stranaka u Hrvatskoj ne mogu samo biti u pogledu na Drugi svjetski rat ili slično nego da bi to morao biti pogled u budućnost. Bušić je rekao kako se kroz povijest nacionalizam stvarao u ciklusima a u današnjoj Europi, smatra, nije problem samo desni nacionalizam, nego da je prisutan i lijevi nacionalizam. Ista je situacija i u Hrvatskoj gdje također imamo i desni i lijevi nacionalizam. Hrvatsku treba gledati i nešto drugačije od ostalih država jer ipak smo mi imali krvavi rat. Nacionalizam je jedan složen proces i od njega, za dobrobit društva, treba uzeti sve ono što je dobro i dograditi ga, a u isto vrijeme odbaciti sve ono što ne valja, rekao je Bušić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.