Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvara se Franjevački muzej u Vukovaru

03.05.2019.

00:15

Autor: Radio Osijek/TM

Otvara se Franjevački muzej u Vukovaru

Otvara se Franjevački muzej u Vukovaru

Foto: - / -

U prostorijama Franjevačkog samostana Vukovar danas će biti svečano otvoren Franjevački muzej Vukovar, koji je obnovljen i uređen kroz projekt Integracije kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu grada Vukovara.

Najavljen je dolazak predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića.

Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara, a proveo ga je Franjevački samostan Vukovar u suradnji s Gradskim muzejom Vukovar, Turističkom zajednicom grada Vukovara, Gradom Vukovarom te Vukovarsko-srijemskom županijom. Riječ je o značajnom iskoraku u revitalizaciji bogate kulturno-umjetničke baštine Franjevačkog samostana u Vukovaru koju su braća franjevci sakupljali stoljećima te su otvoreni novi turističko-edukativni potencijali na nacionalnoj i internacionalnoj razini, a na koje možemo i trebamo biti itekako ponosni, ističu iz samostana te na otvorenju očekuju dolazak visokih državnih dužnosnika.
Nakon što je Franjevački samostan Vukovar tijekom Domovinskog rata pretrpio najteže razaranje i pustošenje u svojoj povijesti, pred gradom Vukovarom i njegovim stanovnicima počinje novo poglavlje jednog od najsnažnijeg povijesnog simbola hrvatskog identiteta u Vukovaru, ističe gvardijan Franjevačkog samostana fra Ivica Jagodić. "Otvorenje Franjevačkog muzeja Vukovar dokaz je da je, od svog osnutka 1723. godine do danas, Franjevački samostan bio i ostao rasadište vjere, obrazovanja i kulture te čuvar hrvatskog jezika i identiteta. Njegovim uređenjem u sklopu Franjevačkog samostana (kripta, zvonik, atrij, hodnik) obogatit će se kulturno-memorijalna ponuda Grada Vukovara , a rekonstrukcijom i uređenjem potkrovlja od 375 metara četvornih dobit će se odgovarajući prostor za znanstveno-edukativne aktivnosti, kao i za adekvatno zbrinjavanje velikog fundusa knjiga knjižnice fra Marko Kurolt", kaže Jagodić.
Ne manje važno, provedbom projekta Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu grada Vukovara osigurana je i katalogizacija te digitalizacija zaštićenog kulturnog dobra koje se sastoji od tri zbirke knjiga (knjige iz XVII., XVIII. i XIX. stoljeća i matične knjige) i zbirke inventara samostana, uz fundus drugih knjiga smještenih u sklopu Franjevačkog samostana, čime će se osigurati njihova dostupnost i pristupačnost široj - lokalnoj i akademskoj zajednici. U neiskorištenom podrumu Franjevačkog muzeja bit će uređene vinoteka i suvenirnica s dizajniranim suvenirima i brošurama muzeja i proizvodima lokalnih proizvođača (vinara, obrta za izradu suvenira, pčelara i sl.)

franjevacki-muzej-vukovar-unutra.jpg

franjevacki-muzej-vukovar-unutra.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.