Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvara se zelena tržnica, posreduje u plaćanju računa, Butre se produžuju

07.04.2020.

11:09

Autor: Radio Osijek / IF

Boris Piližota

Boris Piližota

Foto: - / -

Spremni smo za otvaranje zelene tržnice, GPP će plaćene butre nadoknaditi produljenjem važenja karte kad se ponovno uspostavi javni prijevoz, a Crveni križ uvodi mogućnost posredovanja u plaćanju računa za starije sugrađane - poručili su na Stožeru grada Osijeka.

Linearan je rast oboljelih u gradu Osijeku i treba spriječiti da broj zaraženih eksponencijalno narastenoposljednjih dana primijećen je veći broj sugrađana koji se okupljaju na otvorenom pa su angažirane i dodatne snage, njih 300 u kontroli okupljanja i provođenja propisanih mjera zaštite, izvijestio je načelnik gradskog stožera civilne zaštite Boris Piližota. U proteklih 10 dana gradski je stožer izdao preko 3.500 propusnica, odgovorili su na preko 17.000 e-mail upita i više od 25.000 telefonskih poziva, pa sve građane pozivaju na strpljenje.

Među ostalim, Piližota je najavio otvaranje zelene tržnice kako bi domaći poljoprivredni proizvođači mogli plasirati svoje proizvode što je nužno za njihovu egzistenciju. Načelnik gradskog stožera Piližota apelirao je na sve nositelje OPG-a kao i lokalne stožere civilne zaštite da pravovremeno osiguraju propusnice za proizvođače koji će svoju robu plasirati na osječkoj tržnici. OPG-i trebaju iskazati svoje potrebe i mogućnosti kako bi se znalo kojim danima žele prodavati na tržnici.

Načelnik Piližota pozvao je građane da budu dosljedni u provođenju svih mjera zaštite kako bi se što prije okončala ova krizna situacija.

Tržnica Osijek od svojih osam lokacija trenutačno radi na trima i to samo u zatvorenom dijelu. U Retfali radi ribarnica, u Donjem gradu mesnica, voćarna i ribarnica, glavna tržnica u cijelosti je otvorena u zatvorenom dijelu. No, od sutra će proraditi i otvoreni dio tržnice koji je ograđen pa je ulazak na tržnicu moguć samo sa sjeverne strane gdje je dostavna cesta i dosadašnji ulaz za zatvoreni dio. Izlaz je omogućen jedino prema parkiralištu. Kako je istaknuo direktor Igor Medić, osiguran je veći razmak između klupa koje su ograđene prozirnom folijom pa kupci više neće moći sami birati proizvode. Plan je da 200 ljudi može istodobno boraviti na 7.000 četvornih metara prostora, no ako se budu stvarale gužve, broj će se smanjiti. Građani se mole za strpljenje, a upućen je i apel da kupci ne nahrupe odmah u jutarnjim satima kako bi se izbjegle gužve. Direktor Medić poručio je da je radno vrijeme od 8 do 17 sati, a nitko od prodavača ne odlazi prije 13 sati. Uoči Uskrsa osiguran je i posebni ulaz za ribarnice za što će biti formiran odvojeni red.

I Gradski prijevoz putnika prilagodio se novonastaloj situaciji, imaju 8 izvanrednih linija na kojima prometuje 15 autobusa, a po potrebi uvode i nove. Vozni red možete pronaći na službenim stranicama GPP-a. Direktor Mario Šapina poručio je građanima da će im razdoblje za koje nisu mogli koristiti gradski prijevoz, a platili su, biti nadoknađeno produljenjem butri nakon što se ponovno uvede javni prijevoz.

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek za sugrađane starije od 65 godina, kronične bolesnike, sve teško pokretne osobe osobe s invaliditetom, od 14. travnja uvodi mogućnost plaćanja računa, a prijaviti se treba na SOS telefon Crvenoga križa 494-062. Pozivom na broj sugrađani će dobiti točne upute o predaji računa i novca, a Crveni križ će prilikom plaćanja računa koristiti mjesta na kojima se obračunava najniža naknada za plaćanje računa. Djelatnici i volonteri koji će pružati uslugu plaćanja računa bit će propisno označeni oznakama Hrvatskog Crvenog križa, imati identifikacijsku iskaznicu doći isključivo na poziv korisnika, a sve s ciljem sprečavanja mogućih prijevara. Ravnatelj Denis Ćosić najavio je i dostavu 915 paketa ususret Uskrsu isključivo za korisnike Centra za socijalnu skrb.

Galerija
Mario Šapina, Foto: -/-
Denis Ćosić, Foto: -/-Igor Medić, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.