Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoren 24. Viroexpo, sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede

15.03.2019.

11:35

Autor: Mirta Milas

Foto:HRT/Mirta Milas

Foto:HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Na 24. međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede izlaže 625 izlagača iz 29 zemalja. Zemlja partner je Slovenija, županija partner je Splitsko-dalmatinska županija,a od gradova je to drugu godinu zaredom Grad Zagreb.

"Sajam s dušom" i jedan od tri najveća u Hrvatskoj  prvi se put održava u novom prostoru, a novac za njegovu izgradnju osiguran je iz projekta Slavonija, rekao je na otvorenju ministar Tomislav Tolušić: "Prvi je to projekt financiran i u potpunosti završen iz razvojnog sporazuma za Slavoniju, vrijednog ukupno 800 milijuna kuna. Drago mi je da je to u mojem Gradu i da je ovo sala koju koristi Viroexpo. Iznimno velik broj izlagača, cijeli Grad, Županija i regija žive za ovaj vikend. Novi je i termin održavanja, umjesto siječnja sredinom ožujka i nadam se da će tako ostati i ubuduće. Ovaj sajam nije besplatan za izlagače i nije jeftino sudjelovati na njemu, no izlagači mu se se uvijek vraćaju. To je znak da je ovo mjesto sklapanja mnogih poslovnih kontakata i samih poslova već na sajmu, ali i mjesecima nakon njega.  Dovoljno vam govori podatak da se 95 - 97 posto izlagača svake godine vraća na Viroexpo. Kroz Medni doručak pokušavamo promovirati hrvatski med gdjegod to možemo.  Imamo nacionalnu staklenku koja je posebno označena i dizajnirana, imamo vrhunske proizvođače meda i promociju meda moramo raditi među najmlađima kako bi se med konzumirao  od najranije dobi".

Zemlja partner je Republika Slovenija, a njezin predstavnik Bernard Šrajner iz Vesleposlanstva Slovenije u Zagrebu ističe: "Prvi put smo ovdje kao partner, no ne i posljednji. Rođen sam i gledam na rijeku Dravu, ali nas povezuje i Sava. Ovdje su se još jučer na gospodarskom forumu predstavile slovenske zemlje i već je dogovorena određena suradnja. Traže se i nove mogućnosti da se povežu mlade tvrtke kako bi im se dodatno pomoglo pri ulasku na tržište. Uz sve navedeno Slavonija mi je jako sviđa i zbog toga sam, među ostalim ovdje".  

Splitsko-dalmatinska županija, županija je partner 24. Viroexpa. Savjetnik za poljoprivredu Martin Bućan kaže:"Prvi smo puta u Virovitici i ovdje izlažemo neke od naših zaštićenih poljoprivrednih proizvoda: dalmatinski pršut, poljički soparnik, vina s južnih padina otoka Brača, maslinova ulja, med iz Dalmatinske zagore i dr. Postoje svi mogući alati kako bismo poboljšali suradnju Slavonije i Dalmacije". A Ante Madir iz klastera Hrvatskog pršuta dodaje: " U Slavoniji je divno, ljudi su vedri, imam samo najljepše riječi za sve ovo. Nadam se da ćemo vratiti s dobrim dojmovima. Mi sa Slavoncima i radimo, povezali smo nekako tu našu zeleno-plavu dijagonalu. Slavonci proizvode svinje, a mi od njih  kupujemo butove i pravimo kvalitetan pršut. Ta se suradnja još može poboljšati, jer mi dio sirovine i uvozimo. Kvalitetnim programima treba se utjecati na povećanje svinjogojske proizvodnje u Slavoniji".

Sajam je otvoren večeras do 19,00 te u subotu i nedjelju od 9,00 do 19,00 sati.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.