Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoren 27. Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske

29.05.2019.

21:42

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Predstavom Nezaboravak u osječkom Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića večeras je otvoren 27. Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske.Okupio je više od 300 lutkara, a trajat će do 2. lipnja .

U programu će se moći vidjeti čak 17 predstava od kojih 13 u natjecateljskoj konkurenciji, a četiri izvan konkurencije, a uz to bit će organizirane i četiri izložbe te radionica i predavanje. "Ovo je veliki praznik lutkarstva u Hrvatskoj , najveći događaj koji se može zamisliti za lutkare. Ovo je jedan lijepi SLUK koji će biti malo zgusnut, jer će lutkari morati trčati da bi popratili sve predstave, ali imju oni kondicije i ne bojim se ja za njih," rekao je izvršni producent Ivica Lučić.
Eva Getoš članica je dječjeg prosudbenog odbora koji ocjenjuje predstave po određenim kriterijima kao npr. kostimografiju, scenografiju, lutke, glumu, svjetla i glazbu.
Hrvatska lutkarska scena je šarolika i zanimljiva, a zbog posebnosti i zanimljivosti SLUK je revija tih različitih mišljenja o lutkarstvu naglasila je članica povjerenstva Teodora Vigato te je dodala da otkad postoji lutkarska akademija u Osijeku razina interpretacija lutkarskih uloga, animacija se jako poboljšala, a svi su se ansambli obogatili diplomiranim glumcima iz Osijeka.
"Sluk je prilika da se vidimo s kolegama iz kazališta za djecu u Hrvatskoj, a na SLUK-u nismo zbog nagrade jer one dođu i odu. Bitan je umjetnički dojam i ovdje smo zbog druženja, da odigramo predstavu da pogledamo predstave naših kolega i do je najveća nagrada," istaknuo je Romano Bogdan iz Čakovca.
Tijekom godina SLUK je sve uspješniji i bolji, sadržajem dakako, pa je postao neizostavan na hrvatskoj lutkarskoj sceni, a rado ugošćuje kazališta iz susjednih zemalja. Kroz predstave će proći tristotinjak gostiju koji su na bilo koji način vezani za lutkarstvo a na Susret lutkarskih kazališta pozvani su gosti iz Ukrajine, Srbije, Mađarske i Bosne i Hercegovine.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.