Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoren 30. Međunarodni znanstveni skup "Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu"

11.11.2022.

19:45

Autor: HRT Radio Osijek

Goran Beus Richembergh

Goran Beus Richembergh

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

U Osijeku je otvoren 30. Međunarodni znanstveni skup "Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu" u organizaciji Njemačke zajednice - Zemaljske udruge Podunavskih Švaba. Skup okuplja 51 znanstvenika, stručnjaka i izlagača.

Nakon svečanosti otvorenja, održana je promocija biografskog leksikona Gorana Beusa Richembergha „Istaknuti Nijemci i njihovi potomci u hrvatskim krajevima". Obuhvatio je 1780 biografskih jedinica, više od 2 tisuće biografija uz još 2,5 tisuće imena ljudi koji se spominju kako bi se dao kontekst djelovanju onih o kojima izvorno piše. Sutra će biti održan niz izlaganja o temama doprinosa Nijemaca i Austrijanaca kulturi, gospodarstvu, znanosti, politici, sportu... Skup će završiti u nedjelju posjetom valpovačkom groblju i odavanjem počasti kod spomenika Nijemcima- žrtvama tamošnjeg logora nakon 2. svjetskog rata. Njemačkoj zajednici stiže i veliko priznanje- njihova voditeljica projekta Hanna Klein izabrana je u Berlinu na 31. skupštini Radne skupine njemačkih manjina za koordinatoricu mladih.

Goran Beus Richembergh

Vladimir Ham, predsjednik Njemačke zajednice

Hanna Klein

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.