Hrvatski radio

Radio Osijek

14:14 / 10.06.2022.

Autor: Radio Osijek

Otvoren Dnevni centar za raseljene osobe iz Ukrajine

Otvorenje Dnevnog centra za raseljene osobe

Otvorenje Dnevnog centra za raseljene osobe

Foto: OBŽ / -

U Osijeku je otvoren Dnevni centar za raseljene osobe iz Ukrajine. Smješten je u Gundulićevoj 5, a bit će mjesto okupljanja i druženja Ukrajinaca koji su utočište od ratnih strahota pronašli u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.

Od samog početka rata u Ukrajini, Županija i Grad pomažu raseljenim osobama zbog čega se provodi županijski Akcijski plan „Slavonsko srce za obitelji Ukrajine” u sklopu kojeg je sada otvoren Dnevni centar. „Prostor će služiti za okupljanje i druženje raseljenih osoba iz Ukrajine, za rad s osnovnoškolskom djecom, a za predškolsku je osiguran dječji kutak. Posebno nam je bitan rad na psihosocijalnim vještinama zbog čega ćemo organizirati individualne i grupne terapije za osobe kojima je potrebna pomoć. Organizirat ćemo i učenje hrvatskoga jezika, ali i kulinarske radionice”, rekao je voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak. Naveo je kako je opremanje prostora površine 200 četvornih metara stajalo 40 tisuća kuna.

Zamjenik osječko-baranjskog župana Mato Lukić istaknuo je kako je na području Županije oko 600 raseljenih osoba, a 30 ih je zaposleno, većina na području Osijeka. Među njima su Ljilja Sinja i njezin suprug koji rade kao prevoditelji, a u Osijek su došli s petero djece. „Ovdje nam se jako svidjelo, ljudi su jako otvoreni prema nama ”, rekla nam je ova Ukrajinka koja ističe kako osječki krajolik nalikuje onom njezina grada Hersona s juga Ukrajine zbog čega se zaljubila u Osijek, a posebno voli šetnje uz Dravu.

Zamjenik osječkoga gradonačelnika Dragan Vulin izrazio je zadovoljstvo što je u Osijeku otvoren dnevni boravak kao prvi centar takve vrste u Hrvatskoj. Rekao je kako grad čini sve što može kako bi olakšao život raseljenim osobama – pružajući prostore i logističku pomoć, radeći na integraciji djece u škole, a za Ukrajince je besplatan i javni prijevoz.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.