Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoren Društveni atelje u Osijeku

25.11.2021.

14:27

Autor: Marija Vukasović Petrinović

foto: HRT/mvp

foto: HRT/mvp

Foto: - / -

DKolektiv- organizacija za društveni razvoj u podne je u Županijskoj ulici 11, svečano otvorila Društveni atelje, usmjeren na razvoj uključivog društva. Istovremeno i prostor, ali i niz međupovezanih aktivnosti koji se u tom prostoru odvijaju, želi uključiti ranjive skupine, ali i šire građanstvo.

Društveni atelje osmišljen je kao program koji će u lokalnoj zajednici nuditi usluge i aktivnosti koje mogu pridonijeti prevladavanju društvene otuđenosti i poticanju društvene integracije građana, pojedinih zajednica i grupa. Nudit će aktivnosti za sve dobne skupine, povezujući zajednicu, promovirajući jednake mogućnosti, potičući aktivno sudjelovanje svih s proaktivnim pristupom za uključivanje skupina koje su u riziku od društvene marginalizacije i isključenosti. Promovirat će se i organizirati uključivanje volontera i omogućiti građanima da se pridruže zajedničkim naporima za socijalnu inkluziju i humaniji društveni razvoj, najavili su na svečanosti otvorenja inicijatori njegova osnutka.
Izvršna direktorica DKolektiva - organizacije za društveni razvoj koja je nastala tijekom 15-godišnjeg djelovanja Volonterskog centra Osijek - Lejla Šehić Relić:

Željeli smo 16 godina našeg rada u zajednici, na nacionalnoj i europskoj razini, pretočiti u program koji će biti za osnaživanje lokalne zajednice. Svi trendovi u društvu daju nam za pravo smatrati da je lokalna zajednica ta u koju se isplati najviše ulagati. Tu se nalazi naša održivost, naša otpornost."

Na koji način Društveni atelje podupire Grad Osijek, objašnjava pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić: "Grad je partner na projektu uključivog društva, koji je male novčane , ali velike vrijednosti u aktivnostima koje su iz njega proistekle , pa i ovaj, Društveni atelje."

Društveni atelje - po riječima njegova voditelja Nikice Torbice - uz vlastite programe, očekuje i prijedloge zainteresiranih za nove projekte.

"Tu su naši kistovi znanja i vještine, naše boje su građani koji dođu sudjelovati - a ta slika koju želimo postaviti na zid nije nastala uz pomoć kistova i boja, nego se zahvaljujući našim aktivnostima zove - bolje društvo", kazao je Torbica.

U sklopu otvorenja održan je i okrugli stol "Aktivna zajednica za uključivo društvo" i program Živa knjižnica. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.