Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoren Državni arhiv u Vukovaru

30.11.2017.

21:30

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvadesetu godinu od početka povratka na agresijom opustošeno područje, Vukovar korak po korak vraća ono što je imao. U novu zgradu Državnog arhiva, jedan od najmodernijih takvih objekata u Hrvatskoj, putem Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara uloženo je jedanaest milijuna kuna.

Prigodnom svečanošću otvoren je novoizgrađeni objekt Državnog arhiva Vukovar koji je trenutno najmoderniji arhiv u Hrvatskoj. Novoizgrađeni objekt arhiva ima kapacitet 3.000 dužnih metara građe što se, ako bi bilo potrebe, može povećati i na 5.000 metara. Uz to arhiv opremljen najmodernijom opremom iz ove oblasti.Projekt izgradnje započeo je, kako je podsjetio ravnatelj Petar Elez, još prije deset godina osnivanjem Državnog arhiva u Vukovaru. Riječ o realizaciji jednog od strateških kulturnih projekata u Hrvatskoj, a novu zgradu Arhiva večeras je svečano otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek:„Ovo je veliki događaj za Vukovar i Vukovarsko-srijemsku županiju ali i za arhivsku djelatnost uopće u Hrvatskoj. Na istoku Hrvatske dobili smo najsuvremeniji arhiv u Hrvatskoj gdje su osigurani svi potrebni uvjeti za pohranu i čuvanje arhivske građe“, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček rekao je kako je otvaranje arhiva povijesni trenutak za Hrvatsku i jedan od kotačića povratka svih institucija koje trebaju biti u Vukovaru kao povijesnom i administrativnom središtu županije. Ravnatelj Državnog arhiva Vukovar Petar Elez najavio je kako će u vukovarski arhiv uskoro biti dopremljena arhivska građa pohranjena u Vinkovcima i Osijeku kao i da se očekuje i oko 1.00 dužnih metara arhivske građe tvornice Borovo. Očekuje se i skoro dopremanje građe o vukovarskom vlastelinstvu kao i građe koja se nalazi po gradovima i općinama.U izgradnju i opremanje zgrade Državnoga arhiva uloženo je jedanaest milijuna kuna.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.