Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoren edukacijsko-posjetiteljski centar "Podravlje"

15.10.2021.

13:23

Autor: Radio Osijek

Otvoren edukacijsko-posjetiteljski centar "Podravlje"

Otvoren edukacijsko-posjetiteljski centar "Podravlje"

Foto: - / -

Edukacijsko-posjetiteljski centar „Podravlje" otvoren je kao dio projekta "Naturavita" u sklopu kojeg su razminirana šumska i nepristupačna područja u Osječko-baranjskoj županiji. Projekt razminiranja financiran je s ukupno 376 milijuna kuna, od kojih je 85% bespovratnih europskih sredstava.

Razminiranje Kopačkog rita i gospodarskih šuma u sklopu projekta "Naturavita" završeno je, podsjetio je, otvarajući centar, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut. „Razminirano je oko 25 četvornih kilometara vrijednosti 250 milijuna kuna. Dosad je 178 milijuna eura europskih sredstava utrošeno u razminiranje Hrvatske, a uz ovaj, imamo još dva velika projekta - 'Velebit' koji je završen i 'Karlovac Karst' koji je u tijeku”, rekao je Trut. Dodao je da u Osječko-baranjskoj županiji treba još razminirati oko 23 četvorna kilometra, što će biti obavljeno u iduću godinu ili dvije, dok će cijela Hrvatska od mina biti očišćena zaključno s 2026. godinom, što će se u idućem EU programskom razdoblju financirati sa 110 milijuna eura.

Dodana je vrijednost projekta Naturavita to što su osigurana i sredstava namijenjena edukaciji. „Ovo će biti centar u kojem će samo do kraja trajanja projekta u iduće dvije godine biti održano 115 radionica za učenike osnovnih škola, studente i stručnjake. Dolazit će tisuće ljudi iz Hrvatske i okolice”, rekao je direktor Sektora za šumarstvo u Hrvatskim šumama Krešimir Žagar. Centar je smješten na prostoru bivše lugarnice koja je razrušena u ratu. Riječ je o energetski neovisnom objektu koji izgrađen i opremljen s 3 milijuna 200 tisuća kuna. Unutrašnjost je raspoređena u prizemlje i tri poluetaže ukupne površine 258 četvornih metara. Na prvoj je poluetaži velika, a na drugoj su dvije manje predavaonice. U sklopu uređenja okoliša Centra posađeno je 12 stabala autohtonih vrsta drveća

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.