Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoren Erasmus + projektni tjedan III. gimnazije u Osijeku

21.03.2022.

21:17

Autor: Radio Osijek

Erasmus

Erasmus

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Prvo je to organizirano domaćinstvo III. gimnazije u sklopu Erasmus + programa koje će trajati do petka, 25. ožujka i početak dvogodišnjeg projekta pod nazivom "Indroducing academic orientation and changing prejudices". U projektu čiji je cilj potaknuti učenike trećih i četvrtih razreda na razmišljanja o profesionalnog orijentaciji te "rušenju" predrasuda prema tehničkim i IT zanimanjima, partneri su Hrvatska, Francuska i Portugal.  

Profesorica engleskog jezika i koordinatorica Erasmus prijekta u III. gimnaziji Katarina Moržan istaknula je kako je dosada bilo uvriježeno mišljenje  da su tehnička i IT zanimanja uglavnom zanimanja u kojima rade manje društvene osobe. "Te su predrasude razbijene već u Francuskoj, a tema se evo, nastavlja razrađivati u Hrvatskoj. Govorit ćemo također i o spolnoj diskriminaciji u zanimanjima, odnosno tipično muškim ili ženskim zanimanjima, tj. muškarcima u tipično ženskim i ženama u tipično muškim zanimanjima. I tu ćemo se baviti razbijanjem predrasuda. Ovo nam je prvo domaćinstvo u Erasmus + projektu i iznimno nam je važno. Jako smo uzbuđeni, današnji nam je dan bio divan i ispunjen, a vjerujemo da će tako biti i u ostatku tjedna. Naši su gosti oduševljeni, rekli su kako smo izvrsni, gostoljubivi i topli  domaćini i vesele se svim ostalim događajima u Osijeku".   Ravnatelj III. gimnazije Dražen Jakopović   kaže rekao je kako je razmjena iskustava među učenicima iz različitih zemalja jako važna. "Stječu se nove kompetencije i u toj se razmjeni uvijek nauči nešto novo." Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije Miranda Glavaš Kul rekla je kako raste zadovoljstvo sa svakim novim Erasmus projektom koji se provodi u školama. "Mladi su sretni i zadovoljni kad mogu sudjelovati u projektima i kad su domaćini mladima iz drugih europskih zemalja. Naravno, još su sretniji kad oni sami posjećuju i borave u drugim državama. Nenadoknadivo je to iskustvo, jer od svojih vršnjaka čuju što se događa u njihovim državama, na koji im je način uređeno školstvo i koje mogućnosti imaju. Danas postoje mogućnosti studiranja u drugim zemljama, to je obostrano i mogu ići jedni k drugima. Ovakav način razmjene učenika nije postojao u moje vrijeme i zaista sam sretna kad vidim da se škole uključuju i koriste ove resurse koje im današnje vrijeme pruža".  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.