Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoren festival Ilok Delicium Mundi

02.07.2021.

22:14

Autor: Radio Osijek/ MVP

fotografije: HRT/mvp

fotografije: HRT/mvp

Foto: - / -

U organizaciji Grada Iloka, pod pokroviteljstvom Županije vukovarsko-srijemske, modernizirano izdanje festivala kulture i delicija Srijema večeras je otvoreno u atriju Muzeja grada Iloka u obnovljenom Dvorcu Odescalchi.

Predstavlja se i novi naziv, autentičan i prepoznatljiv – Ilok Delicium Mundi, kakav gradu Iloku smještenom povrh zelenog mora bogatih vinograda Srijema, sljubljenih s blagim obroncima Fruške gore u padu do veličanstvenog, modrog Dunava i dolikuje. Naziv Delicium Mundi za Ilok prepoznat je već u Rimsko doba. Odlučit ćete nakon posjeta Iloku asocira li vas na rajski ili slasni centar svijeta.

Programski je do sada predstavljena vinska karta iz podunavskih regija, ove godine zbog pandemijskih mjera okupili su se cijenjeni vinari iz Iloka s ponudom degustacije vina. Moglo bi se nazvati vrijedne vinare i vinskim umjetnicima, koji na prometno izoliranom i pomalo zaboravljenom početku Hrvatske stvaraju u svojim vinogradima za nepce najreprezentativnija hrvatska tekuća zlatna čuda, ovjenčana mnogobrojnim priznanjima i nagradama. Iz svoje slavonske ravnice promoviraju Hrvatsku širom svijeta. U atriju Muzeja dočekuje nas ponos Grada Iloka; Vinarija Buhač, Vinarija Stipetić, OPG Izvor života, Vinarija Burnaz, Vinarija Čobanković, Vinarija Dragun, Iločki podrumi, Vinarija Knezović, Vinarija Podrumi Krešić, Vinarija Podrum Marija, Vinarija Trs, Vinarija Vinar j.d.o.o., Vinarija Zajac, Vinarija Zima i drugi

Organiziran je i “Srijemski stol” gdje posjetitelji manifestacije Ilok Delicium Mundi mogu kušati poznata autohtona riblja i mesna jela, karakterističnog srijemskog štiha pripremljena po recepturi tradicijskog restorana “Stari podrum”, Iločkih podruma.

U kulturnom dijelu programa posjetitelji če moći uživati u poeziji posvećenoj gradu Iloku, Dunavu i plemenitom vinu. Zanimanje pobuđuje i sudjelovanje mladih Iločana s namjerom revitaliziranja baštine u kostimima poznatih povijesnih osoba Iloka i Srijema.

Mladima su atraktivni koncerti. 2. srpnja nastupili su Dominik i Co., 3. srpnja u Ilok dolazi slavonska glazbena zvijezda Marko Kutlić.
Manifestacija je i humanitarnog karaktera. 

Kupnjom čaše prikupljat će se simbolične donacije. Cjelokupni iznos donira se za obnovu obiteljske kuće za sedmeročlanu obitelj iz Mošćenica kod Petrinje, oštećene potresom.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.