Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoren Muzej okusa

02.12.2016.

19:01

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković u Osijeku je u povodu Dana grada u nekadašnjem paviljonu u Gradskom vrtu otvorio Muzej okusa. Paviljon je izgrađen 1804. i u njemu je pet godina poslije Osijek proglašen slobodnim kraljevskim gradom.

Grad Osijek je u obnovu objekta oštećenog u Domovinskom ratu uložio 13,5 milijuna kuna, a nakon tri javna natječaja dodijeljen je u desetogodišnji zakup tvrtki "Patrinus" iz Osijeka.
U obnovi je očuvan oblik paviljona iz sredine 19. stoljeća, kada je zgrada, nakon požara, drugi put rekonstruirana. U središnjem dijelu zgrada ima višenamjensku dvoranu sa 150 mjesta te prostorije u istočnom i zapadnom krilu i na katu. U paviljon je smješten Muzej okusa s gastronomsko-povijesnim sadržajem, gdje će se moći uživati u vrhunskoj hrani i piću, vinskoj paleti koja seže u povijest nudeći vina od 1947. godine do danas. Direktor "Patrinusa" Damir Pejaković rekao je kako time žele omogućiti jedinstvenu ponudu u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, a u planu je i uređivanje okoliša po uzoru na negdašnji popularni perivoj "Osječki Schönbrunn".  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.