Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoren Muzej vučedolske kulture

30.06.2015.

16:09

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uz arheološki lokalitet, potpuno uklopljen u vučedolski prostor, svečano je otvoren stalni postav Muzeja vučedolske kulture, kojeg su mnogi danas nazvali atrakcijom.

Stalni postav se nalazi u 19 prostorija na 1.200 četvornih metara prikazujući rekonstrukciju vučedolskog života prije 5.000 godina, kojem se pripisuje začetak kultura današnjih europskih naroda. Izgradnja Muzeja počela je 2004.,a završena prošle godine, no, došlo je do zastoja zbog nedostatka novaca za stalni postav. Za njega je Ministarstvo kulture izdvojilo 15 milijuna kuna i sada je posjetiteljima prikazan najsuvremenijim tehnikama rekonstrukcije nalaza s najvišim standardima dizajnersko- likovnih rješenja. Muzej je otvorio ministar Berislav Šipuš  istaknuvši kako je Muzej vučedolske kulture dijamant u kruni velikoga projekta Vlade RH, Ministarstva kulture i Vlade RH  "Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok- Vukovar- Vučedol", ali je ujedno i početak izgradnje Arheološkoga parka.  Ministar turizma nazvao je Muzej  svjetskim proizvodom i atrakcijom te je najvio dolazak  stranih TV kuća koji će ga predstaviti širokoj javnosti. Izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović dr. Aleksandar Durman, arheolog i jedan od idejnih začetnika Muzeja vučedolske kulture,  podsjetio je na značaj ovog lokaliteta  na kojem se može pratiti razvoj civilizacije od prvog naseljavanja te sagledati život, običaje, zanate, prehranu i cjelokupnu kulturu prvih Indoeuropljana. Vučedolska kultura, rekao je, predstavlja najviši standard svoga vremena, imala je kalendar, , ljevaonicu s prvom serijskom proizvodnjom  metala i bronce na svijetu. Stanovnici su koristili  23 vrste posuda  i poznavali su 5 vrsta obuće i to i za lijevu i desnu nogu. Muzej za Vukovar znači ponos na povijest, ali i razvojnu snagu grada koju ćemo znati iskoristiti za budućnost- kaže gradonačelnik Ivan Penava. Autori idejne konceprije Muzeja du dr. Durman i Ruža Marić, projekt su sačinili Goran Rako i Radionica arhitekture zagreb, a autorica likovnog postava je arhitektica Vanja Ilić. Mnogobrojni gosti mogli su uživati u potpunom doživljau 3.000 godine prije Krista kroz izloške, ali i svirkom na gajdama te revijo odjeće kakva se nosila u to doba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.