Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoren najveći sustav za navodnjavanje u Hrvatskoj

28.06.2017.

13:40

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sustav navodnjavanja Baranje omogućit će navodnjavanje pet tisuća hektara oranica i najveći je u Hrvatskoj. Investicija vrijedna 129 milijuna kuna financirana je iz državnoga proračuna, novcem Hrvatskih voda i djelomično Osječko-baranjske županije.

Projekt je prvo predstavljen u sjedištu Osječko-baranjske županije, a potom su ministri poljoprivrede Tomislav Tolušić i zaštite okoliša Tomislav Ćorić te generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković posjetili Baranju gdje su na lateralnom kanalu između Zmajevca i Kneževih Vinograda pustili vodu u sustav navodnjavanja. Početkom ove godine dovršen je lateralni kanal dug 12,3 kilometra koji je povezan s Dunavom iz kojega crpi vodu za kanalski sustav ukupno dugačak 170 kilometara. Uz te je kanale 5 tisuća hektara vrhunskih oranica koje će u sušnim periodima dobiti vodu, a također je važno da se iz tog prostora na sličan način može i vratiti voda u Dunav, što je iznimno značajno u smislu zaštite od poplava. 

Ministar Tomislav Tolušić izjavio je kako je ovo samo kap u moru jer je Hrvatska s 0,8 dosegnula tek 2% površina koje se navodnjavaju, a to je vrlo malo u odnosu na zemlje Europske unije. Istaknuo je kako je osigurano još 100 milijuna eura u fondovima Europske unije za navodnjavanje, a bit će osigurano i više, ako bude trebalo s tim da će u budućnosti sustavne navodnjavanja isključivo financirati država, bez troškova lokalne zajednice. Na pitanje čini li ovim baranjskim sustavom navodnjavanja država uslugu Belju, odnosno Agrokoru i mogućim ruskim vlasnicima, Tolušić je rekao kako je zemljište državno i uvijek će tako i ostati, a Belje je tek koncesionar. 

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako je na ovom području samo 2010. godine šteta od poplava iznosila preko 50 milijuna kuna tako da je svaka kuna uložena u sustav iznimno vrijedna. Dodao je kako ove godine korisnici neće plaćati vodu koju budu koristili, a konačna će se cijena doznati kasnije. 

Investiciju je pozdravio i Nikola Velicki čija tvrtka u blizini ima više od 50 hektara voćnjaka i proizvodi voćne sadnice. Trenutačno rade na uvođenju vlastitog sustava za navodnjavanje i priključenje na kanalsku mrežu, za što će također imati velike pogodnosti koristeći fondove EU. 

Župan osječko-baranjski Ivan Anušić najavio je kako će do listopada županija aplicirati na nove natječaje za još četiri sustava navodnjavanja te kako bi proradio i peti, onaj u Gatu, koji se na žalost ne koristi. 

Sudionici svečanosti pozvali su poljoprivrednike da iskoriste mogućnosti koje su im pružene, da se preorijentiraju na dohodovnije ratarske, povrtlarske i voćarske kulture kako bi unaprijedili vlastita gospodarstva, ali i gospodarstvo lokalne zajednice. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.