Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoren novoopremljeni prostor za iločke leptiriće

12.01.2023.

19:00

Autor: Marija Vukasović Petrinović

Otvoren novoopremljeni prostor za iločke leptiriće

Otvoren novoopremljeni prostor za iločke leptiriće

Foto: MVP / Radio Osijek

U okviru projekta Jednake mogućnosti za sve! – Iločki leptirići, Grad Ilok je, kao partner na projektu, Udruzi roditelja djece s teškoćama ustupio prostor u prizemlju aneksa gradske uprave, na Trgu Nikole Iločkog 13 za susrete roditelja, održavanje edukacija i radionica te igraonicu za djecu s teškoćama.

"U suradnji s gradonačelnicom Iloka utvrdili smo kako postoji potreba za otvaranjem prostora u kojemu bi se provodile aktivnosti udruge Vukovarski leptirići. Prostor nam je obnovio i osigurao Grad Ilok, a udruga je kroz projekte i donacije osigurala opremu, didaktiku, igračke i namještaj. S obzirom da trenutno u udrugu u Vukovar na terapije dolazi jedanaestero djece s područja Grada Iloka a taj broj nije konačan, uspostava mobilnog tima za provođenje terapija i pružanje socijalnih usluga pružila bi veliku pomoć i podršku našoj djeci i uvelike olakšala roditeljima već ionako izazovnu situaciju", rekla je dopredsjednica Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići Željka Tot .

Igraonica će biti posebno osmišljen cjeloviti razvojni program za djecu. Aktivnosti namijenjene djeci mijenjat će se kontinuirano, prateći njihovo odrastanje, a prostor je opremljen didaktičkim igračkama i prilagođen djeci. Program je nazvan igraonicom, jer mu je temelj igra obogaćena raznim aktivnostima. Također je i razvojni jer su njegovi ciljevi i zadaće usmjereni na poticanje djetetova razvoja, a djetetova su razvojna postignuća, kako je istaknuto, prvi kriterij vrednovanja programa. U sve aktivnosti planiraju uključiti i volontere, posebice studente psihologije, socijalnog rada, pedagogije, te kineziologe. Oni će djeci pružati različite vrste pomoći, ali i stjecati vlastita iskustva i kompetencije te ih koristiti u svom budućem radu. Svakako razvijati volonterstvo i aktivizam.


Na svečanom otvorenju novoopremljenog prostora Iločkih leptirića uz gradonačelnicu Marinu Budimir i dopredsjednicu Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići Željku Tot bili su i volonteri, te roditelji djece s poteškoćama u razvoju kojima je igraonica namijenjena.

Prigodom otvorenja prostora za Iločke leptiriće gradonačelnica Marina Budimir naglasila je kako Grad Ilok nastoji biti svim građanima na usluzi i davati im potporu što svakako uključuje i djecu s posebnim potrebama.

Prostor je opremljen donacijom Zaklade Adris igrala i ostale opreme u vrijednosti od 30.000 kuna.

Grad Ilok Leptirićima je partner na još dva projekta: Roditeljstvo nije lako – podrška je potrebna svakako i u trogodišnjem programu Povežimo se! – mreža za sretnije djetinjstvo kroz koji su djeci osigurane sportske aktivnosti koje se održavaju u OŠ Julija Benešića u Iloku. Kroz isti projekt kupljena je sportska oprema za dvoranu iste škole u vrijednosti od 21.000 kuna.

Svrha projekta je osigurati jednake mogućnosti djeci iz ruralnih područja i grada Iloka, kao što su pravo na socijalizaciju, dostupnost različitih društvenih sadržaja, kvalitetno provođenje slobodnog vremena, uspostava mobilnog tima za provođenje rehabilitacije i pružanje socijalnih usluga.

Korisnici projekta su djeca s teškoćama u razvoju, djeca iz obitelji slabijeg imovinskog statusa i udomiteljskih obitelji s područja Grada Iloka. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.