Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoren obnovljeni studentski dom

14.07.2017.

13:58

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obnovljeni Studentski dom u ulici Ivana Gorana Kovačića ima 193 ležaja i pruža kvalitetan smještaj studentima. Dom su otvorili ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i rektor osječkog sveučilišta Željko Turkalj.

Obnova Studentskog doma IGK financirana je nepovratnim sredstvima EU (70%) i onima Sveučilišta u Osijeku (30%), a ukupna je vrijednost projekta 17 milijuna kuna.
Studentski dom u Ulici Ivana Gorana Kovačića izgrađen je 1968. i do sada nije bilo većih ulaganja u njegovu obnovu. Ovom rekonstrukcijom zgrade povećana je površina soba, ali je zato smanjen njihov broj. Studentski dom sada ima 193 ležaja, uglavnom u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama (samo su dvije trokrevetne sobe), a pet je soba za studente invalide. Visoki standardni obnove omogućili su stvaranje odličnih uvjeta za stanovanje u domu, napomenuo je rektor Željko Turkalj. Sve su sobe klimatizirane, opskrbljene hladnjacima i internetskih priključcima. Po dvije sobe dijele zajednički sanitarni čvor, na svakom je katu čajna kuhinja, a u domu su i prostorije za učenje te pranje rublja. Zgrada je obnovljena po najvišim energetskim standardima, sa solarnim kolektorima i toplinskim dizalicama.
Rektor Turkalj podsjetio je da je prije mjesec i pol dana položen kamen temeljac za novi studentski dom u kampusu koji će za dvije godine povećati smještajne kapacitete za 800 ležaja. Podsjećamo da se bivši hotel Mursa neće se obnavljati za potrebe studentskog doma, pojasnio je rektor Turkalj, već je namijenjen veteranima Domovinskog rata za njihove potrebe, smještaj i rehabilitaciju.
Oko 700 mjesta u dva studentska doma još nije dovoljno za sve studente koji traže dom u Osijeku, kaže predsjednik Studentskog zbora Stjepan Ćurčić. Izgradnjom novog doma i povećanjem smještajnih kapaciteta na oko 1.500 ležaja zadovoljilo bi se oko 80 % potreba studenata slabijeg socio-ekonomskog statusa za smještajem. Smještaj u domu košta 400-500 kuna što je puno povoljnije od privatnog smještaja.
Obnova studentskoga doma još je jedan doprinos u nastojanjima da svi studenti u Hrvatskoj imaju jednake mogućnosti studiranja, a s ovakvim obnovljenim smještajem približavamo se i europskim standardima. Kvalitetni studiji i smještaj privući će, kako se nada ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, studente iz ostalih krajeva, susjednih država pa i Europske unije od kojih neki možda i ostanu živjeti u Osijeku i razvijati ga.
Ministrica Divjak istaknula je da Ministarstvo udvostručuje broj stipendija koje daje, bit će ih ukupno oko 14.500. Značajno je povećan broj stipendija za studente lošije imovinskog statusa pa će ih biti 10.000 (bilo ih je 5.400). Uvode se i nove stipendije za studente iz STEM područja, njih 3.000 kako bi povećali interes za te studije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.