Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoren Osječki proljetni sajam

08.03.2013.

11:50

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

20. jubilarni Osječki proljetni sajam održava se od 8. do 10. ovog mjeseca. Na 2000 zatvorenog i 5000 četvornih metara otvorenog prostora na sajamskom je prostoru Pampas 180 izlagača iz zemlje i inozemstva koji najvećim dijelom predstavljaju poljoprivredne i prehrambene proizvode.

Tri sajamska dana bit će obogaćena brojnim stručnim predavanjima posvećena također  poljoprivrednoj tematici, među kojima izdvajamo legalizaciju poljoprivrednih zgrada te višestruku sukladnost u poljoprivredi. Tradicionalni parter na sajmu je Hrvatska gospodarska komora, županijska komora Osijek. Predsjednik Zoran Kovačević i ovom je prigodom upozorio na probleme koji će se dogoditi ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Važno je zadržati prijateljske odnose s članicama CEFTE, ali i osvijestiti hrvatske potrošače o kvaliteti domaćega proizvoda. Smatra kako bi trebala pomoći i država koja bi smanjenjem PDV-a na hranu mogla utjecati na povećanje domaće potrošnje. Podsjetio je kako je u Hrvatskoj PDV na hranu 25 posto, dok je primjerice u Sloveniji 8 i pol, a u Austriji 10 posto.

Valja istaknuti kako ni četiri mjeseca prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju nisu poznati detalji dogovora s Bruxellesom koji bi trebali utvrditi uvjete trgovanja Hrvatske sa zemljama CEFTE.  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.