Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoren pogon u Našicama

27.03.2013.

21:44

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pčelarska zadruga Pčelari Slavonije i Baranje trenutno ima 33 zadrugara- pčelara iz pčelarskih udruga s područja Županije.

 

Pčelarska zadruga Pčelari Slavonije i Baranje osnovana je početkom 2007. godine na inicijativu Županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije i uz veliku podršku Županije, iako nije osnovana kao braniteljska, Zadruga ima status braniteljske zadruge s obzirom na broj branitelja. Zadruga trenutno ima 33 zadrugara- pčelara iz pčelarskih udruga s područja Županije.

Financijsku i svu drugu pomoć u osnivanju i kasnijem postupnom razvoju imali su uz ostale i od Županije. Zadruga je smještena u BIOS-u.

Sredstvima Ministarstva branitelja, Županije i zadrugara kupili su opremu za dekristalizaciju, homogenizaciju i različita punjenja meda, ukupne vrijednosti oko 300.000,00 kuna i montirali ju u BIOS-u. U istom prostoru imaju i prodavaonicu pčelarske opreme i pribora.

Svjesni činjenice da u širem okruženju nema proizvođača pčelinje pogače, a nedostatna je i satna osnova, opredijelili su se za kupovanje opreme za ove dvije proizvodnje. Kako u postojećem prostoru nije bilo mjesta za postavljanje iste, najpovoljnije uvjete ponudio je Grad Našice. Osnovali su Podružnicu Zadruge u Našicama. Radnim akcijama članova Zadruge i uz veliku pomoć Grada Nasico i "Županije"dio prostora koji su uzeli u najam prilagodili su za ove dvije proizvodnje i započeli probnu proizvodnju, za što su dobili sve potrebne suglasnosti. Za opremu i radove, ne računajući radne akcije zadrugara, do sada su uložili oko 350.000,00 kuna, od kojih je 200,000,00 kuna osiguralo Ministarstvo poduzetništva i obrta iz projekta zadružno poduzetništvo. Preostala sredstva osigurali su Zadruga, Grad Našice i Županija.

Zadruga trenutno zapošljava četiri osobe, tri u Osijeku i jednu u Podružnici Našice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.