Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvorena hala za novi pogon EcoCorteca u Belom Manastiru

11.10.2022.

15:34

Autor: HRT Radio Osijek

Otvorenje hale

Otvorenje hale

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

U gospodarskoj zoni u Belom Manastiru otvoren je novi proizvodni pogon tvornice za proizvodnju bioplastike i antikorozivnih folija "EcoCortec". U novom objektu smještenom u krugu postojeće tvornice, otvorene prije 16 godina, reciklirat će se otpadni materijal i proizvoditi nova folija

EcoCortec jedan je od najvećih proizvođača antikorozivne folije u svijetu, a svoj pogon prije 16 godina otvorio je u Belom Manastiru. Pogon vrijedan sedam milijuna eura s radom bi trebao početi sljedeće godine, a kako je rekao vlasnik Boris Mikšić bit će primjer kružnog gospodarstva, "kupci će dovoziti rabljenu foliju, a istim kamionima odvozit će novoproizvedenu". Mikšić je istaknuo kako strojevi za reciklažu mogu podnijeti veliku zagađenost, tako da se može prerađivati folija bez zagađivanja okoliša. "Naši kupci kao što su Volvo, Toyota, Ford, Mercedes, General Motor, Airbus traže što više reciklirane plastike u svojim proizvodima. Drugi dio tvornice bavit će se obradom biorazgradivih polimera koji će imati primjenu u industriji električnih vozila i elektroničkoj industriji", rekao je Mikšić, te istaknuo  da se planira izgradnja još jedne hale površine 2.200 četvornih metara. EcoCortec u Belom Manastiru trenutačno zapošljava 60 radnika, a u novom pogonu zaposlilo bi se još stotinjak.

Novu halu zajedno s Borisom Mikšićem otvorio je gradonačelnik Tomislav Rob koji je rekao kako se razvojna strategija EcoCorteca uklapa u gradske razvojne planove. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.