Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvorena izložba "Bitka za Vukovar"

18.03.2015.

14:55

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U prostoru bivše vojarne 204. brigade Hrvatske vojske u Vukovaru otvorena je izložba "Bitka za Vukovar". Svečanosti su nazočili ministar branitelja Predrag Matić i general pukovnik Mirko Šundov.

Izaslanstva ministarstva branitelja i obrane odala su počast poginulima na Ovčari i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata.
Svaki čovjek koji dolazi u Vukovar i kad se prisjeti hrabrosti branitelja i građa koji su u ono vrijeme dali žrtvu za slobodu, dolazi s posebnom emocijom, rekao je izaslanik ministra obrane Ante Kotromanovića, general pukovnik Mirko Šundov. Čestitao je svima koji se trude da se Memorijalni centar razvija. Zaželio je da na hrvatsku mladost prenesu one vrijednosti na kojima se temelji vukovarska bitka, naša država i njezin razvoj. 
Djelatnici Memorijalnog centra učinili su upravo ono na što su s pravom ukazivali hrvatski branitelji proteklih dvadesetak godina, istaknuo je ministar branitelja Predrag Matić. "Ova izložba kamenčić je u mozaiku ustanove koja će do rujna i početka nove školske godine biti spremna za prihvat osmaša iz cijele Hrvatske. O Domovinskom se ratu u Hrvatskoj uči malo, nedovoljno i nekvalitetno i to ćemo kroz ovaj projekt promijeniti. To je pijetet prema Vukovaru i Domovinskom ratu", rekao je Matić. Danas otvorena izložba govori o slavnim danima obrane Vukovara, kalvariji koju su prošli branitelji i civili. Izložbu čine razne karte, novinski članci, ali i oružje i minsko eksplozivna sredstva koja su korištena u obrani Vukovara. Najavljeno je kako će tijekom iduće godine biti otvorena i izložba o Domovinskom ratu u Hrvatskoj. Tijekom iduće školske godine 41.000 osmaša iz cijele Hrvatske u Vukovaru će boraviti po dva dana Vukovaru učeći o Domovinskom ratu i bitci za Vukovar. "Ovo je svehrvatski program i na njega nema pravo polagati nijedna vlada, nijedna politička opcija", rekao je ministar Matić i dodao kako će se u Memorijalnom centru izučavati povijest Domovinskog rata od Iloka do Dubrovnika te da se uskoro očekuje postavljanje izložbe o Domovinskom ratu u Hrvatskoj.
Podsjetio je kako je Vlada prošle godine za rad te javne ustanove u sljedeće tri godine izdvojila 87 milijuna kuna.
Članovima obitelji poginulih i zatočenih hrvatskih branitelja te učenicima nekoliko osmih razreda iz Osječko-baranjske županije, koji su bili na otvorenju izložbe, govorio je u ime MORH-a general pukovnik Mirko Šundov, koji je poručio kako je Vukovar u Domovinskom ratu, braneći sebe, branio i cijelu Hrvatsku, a ravnatelj Memorijalnog centra Zoran Šangut rekao je kako ta ustanova uživa potporu Vlade te svih saborskih zastupnika.
Šangut je napomenuo kako će od programa koji će provoditi Memorijalni centar koristi imati i gospodarstvo Vukovara, gdje se već udružilo šest restorana koji će pružati uslugu prehrane učenicima koji dođu u taj grad.
Komentirajući na zamolbu novinara kako su na otvorenju izložbe i članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i dio vukovarskih branitelja koji ne podupiru rad tog stožera, ministar Predrag Matić rekao je nakon otvorenja da su se okupili svi oni koji su shvatili da je osnutak Javne ustanove Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru "nešto što podiže kvalitetu svih branitelja iz cijele Hrvatske".
Iako nije želio odgovarati na pitanja novinara koja nisu bila vezana uz izložbu, Matić je, potaknut novinarskim pitanjima, rekao kako iza prosvjeda dijela braniteljske populacije stoji "politikanstvo, a ne politika". "Politikanstvo je kada god vi nešto napravite, druga strana kaže kako je to bez veze i ne valja pa se promjenom vlasti sve kreće ispočetka", kratko je komentirao.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.