Hrvatski radio

Radio Osijek

20:42 / 14.06.2022.

Autor: Radio Osijek

Otvorena izložba "Franjo Tuđman – utemeljitelj moderne Hrvatske"

Izložba "Franjo Tuđman - utemeljitelj moderne Hrvatske"

Izložba "Franjo Tuđman - utemeljitelj moderne Hrvatske"

Foto: HRT / Radio Osijek

Izložba ‘Franjo Tuđman – utemeljitelj moderne Hrvatske’ otvorena je u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku. Riječ je o dokumentarnoj, multimedijalnoj i interaktivnoj izložbi čiji je autor ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva Dinko Čutura. 

Uz stotine fotografija i dokumenata koje su ustupili obitelj Tuđman i Hrvatski državni arhiv, na izložbi u povodu 100. obljetnice rođenja Franje Tuđmana mogu se vidjeti sva njegova odlikovanja te predmeti iz života kao što su knjige, nalivpera i naočale koje je nosio. Za izložbu su se scenirali i režirali dokumentarni filmovi, uz animacije. Koristila se animirana karta „Domovinskog rata“ iz Hrvatskog povijesnog muzeja, fotografije i arhivsko gradivo.

Izložba otvara horizonte i za one dijelove života Franje Tuđmana koji su javnosti manje poznati. „U čitavu životu Franje Tuđmana, u svim njegovim djelovanjima, predavanjima, tekstovima i javnim nastupima kao nit vodilja uvijek je bila nazočna misao hrvatske slobode. Ona je bila prva i najvažnija da bi se na koncu oživotvorila u slobodnoj, samostalnoj i suverenoj državi Hrvatskoj. O tom putu – od darovitog dječaka, ratnika, vojnika, znanstvenika, uznika i državnika koji je stajao na čelu ostvarenja stoljetne želje hrvatskog naroda – utemeljenja moderne Hrvatske – svjedoči ova izložba“, ističe njezin autor Dinko Čutura.

Koordinatorica je izložbe uime Muzeja likovnih umjetnosti kustosica pedagoginja Kristina Delalić Vetengl, a u Osijeku će biti postavljena do 1. srpnja.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.