Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvorena izložba Marcela Bačića "Crtovlja"

18.04.2019.

19:09

Autor: Mirta Milas

Foto: Tamara Hőffler

Foto: Tamara Hőffler

Foto: - / -

Umjetnik i teoretičar, redoviti profesor zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti Marcel Bačić u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku predstavio se ciklusom od 50 crteža na notnom papiru .

Ciklus crteža pod nazivom "Crtovlje" realiziran je olovkama u bojama na notnom papiru, tehnikom frotaža te reminiscencijama na Paula Kleea, Maxa Ernsta i Villarda de Honnecourta. Crte nailaze na prepreke različitih zatečenih i /ili posebno načinjenih reljefnih podloga na horizontalnom putu s lijeva na desno. Likovno definiraju ritam u zaboravljenom izvornom smislu: ne kao afirmaciju protjecanja nego kao prepreku tijeka, pokušaj zaustavljanja i oprostorivanja vremena. Ti su ritmički spoticaji mjesta rađanja oblika. Muzički rečeno, crteži u ciklusu Crtovlja barem su toliko interpretacija koliko su i kompozicija, gotovo više sviranje nego skladanja i virtuozitetom dodirnuta partitura, jer je sustav crtovlja za glazbu genijalan izum poput klavijature. 

Izložba se realizira sredstvima Osječko-baranjske županije, u partnerstvu s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika u Zagrebu. U Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku bit će otvorena do 2. lipnja.    

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.