Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvorena izložba “Sto godina Hrvatskog lista - od Lista do Glasa”

11.02.2022.

21:51

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Otvorenje izložbe “Sto godina Hrvatskog lista - od Lista do Glasa”

Otvorenje izložbe “Sto godina Hrvatskog lista - od Lista do Glasa”

Foto: Muzej Slavonije Osijek / -

"Sto godina Hrvatskog lista - od Lista do Glasa", naziv je izložbe autorice Marine Vinaj, voditeljice Odjela knjižnice u Muzeju Slavonije, a koja je otvorena u Muzeju Đakovštine.

Projekt je to Muzeja Slavonije i regionalnog dnevnog lista Glas Slavonije kojem je Hrvatski list preteča.

Za izložbu o Hrvatskom listu, koji je u Osijeku izlazio od 1920. do 1945. godine i donosio bogat i sadržajan pregled političkih, društvenih, gospodarskih, sportskih i drugih tema i aktualnosti te druge sadržaje poput malih oglasa, križaljki, pa i nagradnih natječaja u ono doba, autorica se odlučila jer nijedne novine tog vremena nisu toliko opsežno pisale o Osijeku i okolici i drugim gradovima u Slavoniji i Baranji, ali i donosile i vijesti iz Zagreba, pa čak i svijeta te su njihove rubrike pratile različite tematike kao što su sport i moda. Hrvatski list su postale najčitanije novine, a oblikovale su se prema društvenim potrebama i gospodarskim i političkim događanjima, a zadnji su put tiskane 14. travnja 1945. nakon čega ubrzo s tiskanjem počinje Glas Slavonije.

Nakon uvodnih riječi ravnateljice Muzeja Đakovštine Marine Božić i ravnatelja Muzeja Slavonije Denisa Detlinga, o Hrvatskom listu i Glasu Slavonije govorila je autorica izložbe Marina Vinaj. Nijedan list, istaknula je, nije tako valjano i vjerno oslikavao svakodnevicu Osijeka i regije kao što je to činio Hrvatski list koji u početku izlazi dva puta tjedno, a od listopada 1920. svakodnevno, dosegavši tiskanje i u nekoliko desetaka tisuća primjeraka. Svakodnevno su izlazili kvalitetni novinarski tekstovi izrazitog nacionalnog naboja, a zbog čega je List zatim pratila stigma. Imao je u ono vrijeme uhodanu i razgranatu dopisničku mrežu koja je čitateljima donosila aktualnosti i priče iz svakog kraja regije. Iste godine, 1945., počinje tiskanje Glasa Slavonije koji je do danas najčitaniji dnevni list u regiji, podsjetila je Vinaj.

Izložba donosi pregled najzanimljivijih vijesti iz tog vremena, kao i uvid u statističke podatke o popularnosti i primjerke knjiga tiskanih u Biblioteci Hrvatskog lista, a s velikim je zanimanjem njezino otvorenje popratio i đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.