Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvorena izložba "U dva svijeta - 25 njemačkih priča"

10.10.2021.

20:25

Autor: Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

Foto: - / -

Izložba "U dva svijeta - 25 njemačkih priča" otvorena je u nedjelju navečer u osječkom Kulturnom centru. Putujuću izložbu postavlja Radna zajednica njemačkih manjina, a cilj joj je pokazati da Nijemci stoljećima žive kao manjina u 25 država.

"Radna zajednica njemačkih manjina (AGDM) je spoj udruga njemačkih manjina, koji unatoč velikim povijesnim i geografskim različitostima između njemačkih manjina, zastupa i predstavlja njihove interese", pojasnili su otvarajući izložbu predsjednik Njemačke zajednice zemaljske udruge Podunavskih Švaba Vladimir Ham, koordinatorica Radne zajednice njemačkih manjina Renata Trischler i zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković.

"Izložba je izraz te povezanosti i AGDM ju je sastavio u suradnji s pojedinim manjinskim udrugama", istaknuo predsjednik Njemačke zajednice Vladimir Ham: "Njemačka manjina postoji u 27 država, a iz njih 20 Nijemci su dio Radne zajednice njemačkih manjina u Europi koja ima koordinaciju u Berlinu. Meni je iznimno drago da je nakon gotovo 4 godine putovanja po Euroaziji ova izložba došla u Osijek, no na žalost ovo joj je jedna od zadnjih postaja. Nakon Hrvatske ide u Sloveniju, a zatim najvjerojatnije kući u Njemačku. Drago mi je što će osječka publika moći vidjeti koliko je njemačka manjina u svim svojim sličnostima ustvari različita jer ona ne živi jednako u npr. Danskoj i Kirgistanu. Naša koordinacija u Berlinu brine o svima nama, povezuje nas kako bismo razmjenom ideja i projekata bili jači. Tako je i ova izložba jedna od stvari koje nas povezuju", rekao je Ham.

Koordinatorica Radne zajednice njemačkih manjina Renata Trischler Cilj napomenula je kako je cilj ove putujuće izložbe na licu mjesta dati više saznanja o manjini, ali i ukazati na činjenicu da Nijemci stoljećima žive u puno država: "Ovdje su na panelima predstavljene njemačke manjine od Danske do Armenije, od Baltika do Balkana, a izradile su ih same organizacije njemačkih manjina upravo iz tih 25 država koje su bile domaćini izložbe. Izložba je zapravo informativno-dokumentarnog tipa i kroz medijalne kutije i tekstualne panele s raznim citatima i pričama prikazuju mnogo toga o jeziku, kulturi, tradicijama, vjeri njemačkih manjina u tih 25 država. Tekstovi na pločama su na njemačkom jeziku, no Njemačka je zajednica izradila katalog na hrvatskom jeziku prema kojemu se ona može pratiti", rekla je Trišler i dodala kako je iza ove izložbe 4 godine putovanja, više od 40.000 prijeđenih kilometara, 50.000 ljudi koji su je vidjeli u 25 gradova i 16 država.

Postavljanje izložbe "U dva svijeta - 25 njemačkih priča" financirano od strane Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, a u osječkom Kulturnom centru može se pogledati do kraja listopada.

Galerija
foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-
foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.