Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvorena najveća vinska bačva na svijetu

11.08.2022.

13:53

Autor: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Erdut vino

Erdut vino

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Iz najveće bačve na svijetu, one u Erdutskim vinogradima, danas je početlo točenje 100 tisuća butelja vrhunske graševine. Riječ je o ukupno 75 tisuća litara vina. 

Bačvu su izgradili u DIK-u Đurđenovac, duga je šest metara, a promjer joj je 5 metara. U nju stane 75 tisuća litara tekućine. Bačvu danas krase i vrhunski reljefi koje je kasnije načinio poznati osječki naivni kipar Mato Tijardović i sada je riječ o jednom prepoznatljivom turističkom sadržaju Slavonije. 

Bačva godinama služi za ono za što je načinjena - čuva ogromne količine vina, najčešće vrhunske graševine po kojoj je ovaj kraj poznat. 

Članica Uprave Erdutskih vinograda Dunja Vukmirović rekla nam je kako se ove godine očekuje 5 do 10 posto manji prinos grožđa, a time i proizvodnje vina, jer je suša učinila svoje. No, to je ponekad i zanemarivo, jer na vinogradu od 450 hektara Erdutski vinogradi godišnje proizvedu do 2,3 milijuna litara vina. 

Glavni enolog, Damir Risek ističe kako je erdutska bačva pravi spomenik slavonskome hrastu, a izgrađena je od čak 109 stabala. Ujedno je to i spomenik graševini, vinskoj sorti koja je, kako se čini, u Slavoniji pronašla najbolje mjesto za uzgoj i proizvodnju vrhunskih vina. Risek kaže kako je, osim plodne zemlje, "graševina u Slavoniji pronašla i najbolje ljude". 

Više o otvaranju najveće svjetske vinske bačve u Erdutu poslušajte u prilogu. 

Prilog o otvaranju najveće vinske bačve

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.