Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvorena obnovljena zgrada HZMO-a i HZZO-a u Osijeku

02.12.2022.

16:11

Autor: Radio Osijek

Obnovljena zgrada HZMO-a i HZZO-a

Obnovljena zgrada HZMO-a i HZZO-a

Foto: HRT / Radio Osijek

U Osijeku je, kao dio programa obilježavanja Dana Grada, svečano otvorena obnovljena zgrada Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje. Nakon više od tri godine građani Osijeka i Osječko-baranjske ponovno mogu na šaltere i u urede na dobro poznatoj adresi u Ulici kralja Zvonimira 1.

„Projekt je trajao od srpnja 2019. godine, ukupno je vrijedan nešto više od 25 milijuna kuna, od čega je oko 5 milijuna osigurano sredstvima Europskoga fonda za regionalni razvoj. Riječ je o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje koji će našim korisnicima omogućiti bržu i kvalitetniju uslugu te bolje uvjete našim djelatnicima”, rekao je na svečanosti otvorenja ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar.

Projekt je obuhvatio energetsku obnovu, klimatizaciju i unutarnje uređenje zgrade. „Vratili smo se na novu/staru adresu, a uz obnovu kompletne infrastrukture, napokon imamo dizala te osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću možemo osigurati lakšu komunikaciju i ostvarivanje svojih prava”, rekla je predstojnica Područne službe HZMO-a u Osijeku Biljana Tuševski te dodala kako su obnovljeni svi prozori, a zgrada je dobila i novo krovište.

Sretna je okolnost što je obnova završena prije stupanja na snagu mirovinske reforme, što će značiti bitno povećan obujam posla i dolazak većeg broja korisnika koji će podnositi zahtjeve za realizaciju svojih prava. „Zgrada u kojoj su smještene ove dvije izuzetno važne institucije konačno će pružiti najbolje uvjete korisnicima i našim djelatnicima, a posebno je lijepo što je otvorena upravo na Dan Grada Osijeka. Hrvatski sabor jednoglasno je usvojio izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju na način da smo pokrenuli novu reformu mirovinskog sustava kojom podižemo adekvatnost mirovine kroz tri stupnja mirovinskog osiguranja. Od 1. siječnja povećavamo obiteljske mirovine za 10%, a jednako tako povećavamo i najniže mirovine, s dodatnih 3% te uvodimo jednu novost u mirovinski sustav, korištenje dviju mirovina, one osobne i pripadajućeg dijela obiteljske mirovine, što je iznimno važno kada osobe ostanu bez životnog partnera. HZMO je više nego spreman da od siječnja pokrene ovu reformu, a očekujemo da će ovo pravo koristiti više od 155 tisuća umirovljenika, dali smo kroz zakonski tekst mogućnost da svi oni koji će imati pravo korištenja dijela obiteljske mirovine i svoje osobne, to pravo mogu zahtijevati do kraja 2023. godine”, istaknuo je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

„Završena je obnova zgrade u koju ulazimo od rođenja do mirovine, s obzirom na to da u njoj djeluju i HZMO i HZZO, na čemu čestitam svima onima koji su sudjelovali u njezinoj obnovi. Siguran sam da će u budućnosti svim korisnicima i djelatnicima pružiti kvalitetnije i bolje okruženje”, rekao je župan Ivan Anušić.

Ministrica Nataša Tramišak istaknula je kako je ovo značajan projekt za grad Osijek, ali i šire područje s kojeg građani trebaju usluge ovih ureda. Dodala je kako su u projektu korištena i sredstva fondova EU te najavila mogućnost nastavka financiranja projekta energetske obnove i efikasnosti zgrada javne namjene i u novom programskom razdoblju.

Zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin rekao je da se sredstva koja su uložena u rekonstrukciju na neki način multipliciraju jer se kapilarno šire i ostaju ovdje, što je prava velika vrijednost europskih fondova. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.