Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvorena obnovljena zgrada na Trpinjskoj cesti

26.02.2017.

15:07

Autor: Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Trpinjskoj cesti u Vukovaru otvorena je novoobnovljena zgrada u kojoj je prije Domovinskog rata bilo sjedište tadašnjeg mjesnog odbora. Za vrijeme rata u zgradi je jedno vrijeme bilo sjedište obrane Borova naselja i legendarne Trpinjske ceste

U nazočnosti okupljenih Vukovaraca, među kojima i brojnih branitelja Borova Naselja odnosno Trpinjske ceste, otvoren je obnovljeni višenamjenski objekt u kojem će biti smješten poštanski ured, suvenirnica, ordinacija ili trgovina i još neki sadržaji koji će koristiti stanovnicima te vukovarske gradske četvrti. Prije Domovinskog rata u zgradi je bilo sjedište tadašnje mjesene zajednice, a tijekom rata u njoj se nalazio glavni štab odnosno zapovjeništvo Borovo Naselja kojim je zapovijedao prvi hrvatski general Blago Zadro. "Sve do kraja listopada 1991. tu je bio štab obrane Trpinjske ceste", rekao je tadašnji branitelj toga dijela Grada, a sada državni tajnik u središnjem uredu za Hrvate izvan domovine Zvonimir Milas. "Otvorenjem ove zgrade spojit ćemo prošlost i sadašnjost gdje će građani imati koristi od sadržaja koji će u njoj zaživjeti", rekao je otvarajući javnu zgradu gradonačelnik Ivan Penava. Vrijednost obnove iznosi oko milijun kuna, a sredstva su osigurana iz gradskog proračuna, te Fonda za obnovu i razvoj Vukovara. 

Gradonačelnik Penava osvrnuo se i na nedavni incident kada je 19 -godišnjak, kojega je policija u međuvremnu kao osumnjičenog privela, na više mjesta duž Trpinjske ceste postavio naljepnice na kojim morbidnim tekstom i crtežom vrijeđa pripadnike srpske manjinske zajednice. Penava je još jednom osudio taj čin, te komentirao da je to očito pitanje nedostatnog odgoja, vjerujući da svi građani osuđuju taj postupak, te da će Vukovar i ubuduće biti otvoren grad za sve ljude. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.