Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvorena prva tvornica za preradu slatkovodne ribe

16.12.2016.

13:42

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Čačincima je danas, u nazočnosti ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića otvorena nova tvornica za preradu slatkovodne ribe, prva takve vrste u Hrvatskoj u koju je Poljoprivredno poduzeće Orahovica, naš najveći proizvođač slatkovodne ribe, uložilo 25 milijuna kuna.

Tvornica ima kapacitet tri tisuće tona prerađene ribe godišnje, a za početak će na poslovima čišćenja, filetiranja i sušenja ribe zaposliti 15 radnika.
Predstavljen je i novi brend Panona Mare pod kojim će se proizvodi ribnjačarstva PP Orahovice naći na tržištu. Tvrtka sada ima mogućnost plasirati svježi, smrznuti i dimljeni program slatkovodne ribe, a uskoro će se na tržištu naći i čips od šarana. U 2015. godini PP Orahovica prodala  je više od tisuću tona ribe od čega je 70 % plasirano na tržište Europske unije. Najznačajnije količine izvoze se u Bugarsku, Češku i Poljsku.
„Odgovor na zahtjeve tržišta i ubrzani tempo života, glavni su razlozi ulaganja u novu tvornicu, a presudne su bile i potrebe naših kupaca za gotovim i polugotovim proizvodom vrhunske kvalitete“, istaknuo je Vlado Čondić-Galiničić predsjednik Uprave PP Orahovica. 
PP Orahovica najveći je proizvođač slatkovodne ribe u Republici Hrvatskoj s ukupnim površinama 4500 hektara ribnjaka na lokacijama Grudnjak (Orahovica), Lipovljani, Donji Miholjac, Kopačevo (Baranja), Pisarovina i Vrbovljani.  Ulaganja u proizvodnju od 2011. do sada iznose 70 milijuna kuna, a investicije se odnose na obnovu i rekonstrukciju ribnjaka, čišćenje i pripremanje novih ribnjaka kako bi stvorili sirovinu za novu tvornicu. Uz to investirano je i 25 milijuna kuna u izgradnju i opremanje nove tvornice za preradu ribe, koja je financirana kreditnom linijom HBOR-a te sufinancirana bespovratnim sredstvima isplaćenim iz IPARD programa. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.