Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvorena reciklažna dvorišta u Retfali i Gornjem gradu

18.10.2019.

17:19

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i zamjenik osječkoga gradonačelnika Boris Piližota otvorili su dva nova reciklažna dvorišta u Osijeku u Retfali i Gornjem gradu .

Investicija je vrijedna 8 milijuna kuna od kojih su 85 posto sredstva Europske unije, a 15 posto Grada Osijeka. 
Grad Osijek osim ovih ulaganja prepoznaje i edukativne aktivnosti koje su potpomognute od Ministarstva zaštite okoliša i energetike u iznosu 2 milijuna 600 tisuća kuna što je jamstvo da su građani Osijeka sve informiraniji o važnosti očuvanja čistog okoliša i odvajanja otpada.
"Siguran sam da u sljedeće dvije godine odnosno 2019./2020. rezultati koje ćemo postizati na nacionalnoj razini biti bolji i bliži onih 50% -to je neka magična granica koju bi Republika Hrvatska trebala ispoštovati odnosno do koje bi trebala doći", rekao je ministar Tomislav Ćorić.
Direktor tvrtke Unikom, Davor Vić naglasio je da se na reciklažnom dvorištu u Retfali odvaja 48 vrsta različitog otpada i to je sav otpad koji građanima više ne treba i ne smije završiti u komunalnom otpadu jer je problematičan ili iskoristiv.
"To je taj otpad kojeg građani, bez dodatnih naknada, mogu ovdje odlagati. Reciklažna su dvorišta namijenjena prije svega fizičkim osobama, građanima grada Osijeka, korisnicima Unikoma. Od 1. do 16. listopada na starom reciklažnom dvorištu na Jugu 2 došlo je 5.500 korisnika a to znači govorimo preko 10.000 korisnika po reciklažnom dvorištu i bit će zanimljivo usporediti koliko će taj broj rasti do kraja godine", istaknuo je Vić.
Uz postojeće reciklažno dvorište na Jugu II i mobilno za prigradska naselja, grad Osijek u potpunosti ispunjava sve zakonske obveze za jedinice lokalne samouprave koje imaju više od sto tisuća stanovnika.
"Grad Osijek daleko najdalje odmakao u razvrstavanju otpad od svih velikih gradova u Republici Hrvatskoj. Trenutno smo na 28% ako uzmemo i privatne tvrtke koje uzimaju, kao što je Unijapapir, papir ili plastiku od također privatnih tvrtki došli bi na gotovo 40%. Mislim da je 39% razvrstavanje u gradu Osijeku i preduvjet za sve ove aktivnosti koje smo napravili da bi bili na ovom mjestu na kojem jesmo, što je Grad Osijek prvi donio plan gospodarenja otpadom grada Osijeka a to je uvjet da smo se mogli prijaviti na sve natječaje za sufinanciranje projekata", rekao je zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota.
Krajnji cilj je zatvaranje Lončarice nakon što se otvori Regionalno odlagalište otpada Orlovnjak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.