Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvorena Secesijska soba u Staroj pekari

16.12.2019.

12:47

Autor: Iva Fijala

Otvorena Secesijska soba u Staroj pekari

Otvorena Secesijska soba u Staroj pekari

Foto: - / -

U Staroj pekari otvorena je Secesijska soba u kojoj su smješteni namještaj, ukrasni i uporabni predmeti iz toga doba. Time je završen i Festival secesije u sklopu projekta S.O.S. koji promovira novu turističku rutu.

Festivalom secesije privodi se kraju dvogodišnji projekt S.O.S. - Turistička ruta Secesija Osijek-Subotica koji provode Hrvatska i Srbija uz pomoć sredstava Europske unije. Cilj je projekta bio popularizirati bogatu baštinu u Osijeku i kreirati novu turističku rutu, istaknuo je direktor osječke turističke zajednice Saša Uranjek. Prije svega to je secesijski niz zgrada u Europskoj aveniji, ali i dugim dijelovima užeg centra grada poput secesijskoga zdenca i Sakuntala parka.

Secesijskoj baštini pripada i namještaj pa je u Staroj pekari otvorena Secesijska soba u kojoj, uz najavu, možete pogledati kako su izgledali namještaj, ukrasni i uporabni predmeti iz toga doba koji potječu iz starih osječkih obitelji.

Izložene predmete s kraja 19. i početka 20. stoljeća restaurirao je Zoran Balaban koji je među izlošcima posebno istaknuo ukrasnu figuru s ogledalom kao reprezentativni primjerak secesijskoga stila. Izloženi se ormari, ogledala, stolci, kanape s izvornom presvlakom florealnih motiva, a u vitrinama su ukrasni u uporabni predmeti (vaze, zdjele, pribor za jelo i dr.)

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.