Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvorena višenamjenska akumulacija Kešinci

03.07.2020.

13:17

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Danas je otvorena višenamjenska akumulacija Kešinci, projektirana za obranu od poplava, navodnjavanje, ribogojstvo, rekreaciju i sport, površine 60 hektara, vrijedna 16,2 milijuna kuna .

Površina akumulacija je 593.000 m2, ukupnog volumena 1.758.700 m3, s maksimalnom kotom uspora kod pojave 1.000-godišnjeg vala. Duljina brane u kruni je 276,80 metara, na najvišem dijelu ima 12 metara, a široka je pet metara. Pregradno mjesto udaljeno je oko 300 metara od Semeljaca te je izrađena pristupna cesta, kao i 1,5 km ceste prema Kešincima.
"Ovakav objekt kao što je akumulacija Kešinci donijet će velike koristi ne samo u obrani od poplave koja nas je do sada ugrožavala, jer je jedino ovo područje kod velikih kiša bilo osjetljivo. Imat ćemo akumulaciju vode za naše gospodarstvenike, ali i prostor gdje će se moći razvijati neke turističke, sportske, rekreativne aktivnosti. Šesnaest milijuna kuna za općinu Semeljci je njezinih pet proračuna, znači riječ je o velikoj investiciji. Ovih se dana radi nabava još jedne, veće investicije Hrvatskih voda i općine Semeljci za aglomeraciju vrijednu 200 milijuna kuna. Ulažu se velika sredstva u općinu i mislimo da će to biti dovoljan razlog da naši ljudi ostanu ovoj sredini da se bave poljoprivredom i svim ostalim aktivnostima koje će im osigurati koliko-toliko normalan život u našoj Slavoniji", rekao je općinski načelnik Grga Lončarević.

načelnik Grga Lončarević

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.