Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvorene 53. Vinkovačke jeseni

15.09.2018.

04:17

Autor: Radio Osijek

Foto: Press Vinkovačke jeseni

Foto: Press Vinkovačke jeseni

Foto: - / -

Večeras su svečano otvorene 53. Vinkovačke jeseni. Na pozornici u središtu grada, pred mnoštvom okupljenih građana i uz prisustvo visokih državnih dužnosnika i uzvanika Vinkovci i Slavonija ponovno su pokazali svu raskoš tradicijske kulture i folklora.

Ove godine priča nas je odvela na kraj 19. stoljeća, a inspiraciju za temu "Pregršt istine" autorica scenarija Ana Cvenić pronašla je u djelima poznate slavonske književnice Mare Šverl Gamiršek. Priča nam je, kroz sedam scena, dočarala probleme i životne situacije tadašnje Šokadije.
Svečanu ceremoniju otvorio je nastup vinkovačkih Dika, odnosno njihova interpretacija pjesme Drage Britvića "Mirno teku rijeke", uslijedilo je javljanje dva KUD-a s područja Cvelferije, a zatim i obraćanje gradonačelnika Grada Vinkovaca Ivana Bosančića.
"Vinkovačke jeseni bile su od svog osnutka odraz ljepote, plemenitosti i širine duše hrvatskog čovjeka na ovim prostorima, čiji je životni put često bio posut križevima i patnjom, ali i koji je crpio snagu iz ljubavi svojih djedova prema slavonskoj zemlji. Slavonac se od davnina bori s raznim nedaćama, krizama i ratovima, ali uvijek pokazuje inat, prkoseći svakom vremenu i nalazeći trenutke za radost, pokazujući to kroz bogatstvo tradicije. Slavonija se i dalje inati i inatit će se svojim radom, upornošću i tradicijom, te pokazati da je bolja budućnost pred nama", poručio je gradonačelnik Bosančić.
Glavni pokrovitelj Vinkovačkih jeseni i ove je godine predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je, otvarajući ovu najveću smotru tradicijske kulture u Hrvata, pozdravila sve prisutne i zahvalila svima onima koji kroz ove 53 godine brinu da Vinkovačke jeseni žive kao manifestacija koja je nadišla okvire ovoga kraja.
"Vinkovačke jeseni odraz su slavlja života, onakvog kakav je nekada bio, kada smo u jesen brali plodove svoga rada i slavili život. Ova manifestacija postala je dio kulturne i povijesne baštine, ne samo Hrvatske, nego i Europe i cijeloga svijeta", naglasila je predsjednica Grabar-Kitarović.
Program su glazbom, pjesmom i igrom upotpunili KUD-ovi i njihove skupine, njih deset, kojima su se pridružili Klapa Cambi i tamburaški sastavi Dike, Caprio i Banda odabrana. Program je završio točkom iz mjuzikla Jalta-Jalta, u izvedbi Đani Stipaničeva, a kao solo pjevači pojavili su se i Alen Nižetić te Ivan Penezić. Publika je večeras imala priliku vidjeti i brojna poznata glumačka imena kao što su Vesna Tominac Matačić, Sandra Lončarić, Tena Vjekoslav Janković, Tatjana Bertok Zupković, Vladimir Andrić i Miroslav Čabraja.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.