Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvorene 57. Vinkovačke jeseni

17.09.2022.

15:12

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Otvorene 57. Vinkovačke jeseni

Otvorene 57. Vinkovačke jeseni

Foto: FB Vinkovačke jeseni / -

Glazbeno-scenskom priredbom "Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga!", u Vinkovcima su u petak navečer svečano otvorene 57. Vinkovačke jeseni, najveća europska manifestacija tradicijske kulture uz poruku da Hrvatska obiluje iznimnim bogatstvom tradicijske kulture i običaja koju treba sačuvati za buduće naraštaje

Svečanost otvorenja, koja se inače tradicionalno održava na otvorenom, obično na Trgu bana Josipa Šokčevića, zbog kiše je izvanredno održana u sportskoj dvorani Osnovne škole Antuna Gustava Matoša. 

Pozdravljajući nazočne vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora 57. Vinkovačkih jeseni Ivan Bosančić rekao je kako čuvajući zemlju čuvamo i vlastite korijene.

"Vinkovci već 57 godina čuvaju tradicijsku kulturu i trude se biti prijestolnicom tradicijske kulture u Hrvatskoj, a Vinkovačke jeseni nam u tome obilno pomažu", istaknuo je Bosančić rekavši kako je zajedništvo najbolji opis Vinkovačkih jeseni koje spajaju domicilnu i iseljenu Hrvatsku.

Program otvorenja, čiji je scenarist i redatelj Marko Sabljaković, tematski je bio posvećen životnom putu dječaka Stjepana Jurića, rođenog koncem 19. stoljeća u zemljoradničkoj obitelji, a koji se nakon školovanja u Beču vratio u rodnu Slavoniju zagovarajući da Slavonac mora ostati brinuti o svojoj zemlji, a ne napuštati je i iseljavati u druge krajeve.

Likove koji su se pojavljivali, utjelovilo je 18 dramskih glumaca, a u programu su nastupili i tamburaški sastavi i solisti te članovi kulturno-umjetničkih društva iz Vinkovaca, Županje, Osijeka, Nuštra, Bošnjaka i Starih Mikanovaca. 

Nastupili su folklorni ansambli HKUD-a „Željezničar” iz Osijeka, KUD-a „Tomislav” iz Županje, HSKPD-a „Seljačka sloga” iz Nuštra te KUD-a „Šokadija” iz Starih Mikanovaca.

Glazbeni dio programa obogatili su tamburaški sastavi Slavonci i Dike, ali i solističke izvedbe glumaca Ivana Ćaćića, Sandre Lončarić i Tene Milić Ljubić, člana opernoga ansambla HNK Osijek Roberta Adamčeka, pjevača Mije Jagrića Miše, ali i pjevačkih grupa ŽVA „Nene” iz Bošnjaka i MPG „Lipa” iz Vinkovaca.


Na svečanom otvorenju bili su brojni uzvanici, među kojima izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Mladen Karlić, ministar obrane Mario Banožić, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Bojana Krišto, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, pomoćni biskup đakovački i osječki mons. Ivan Ćurić, brojni saborski zastupnici i drugi uglednici.

57. Vinkovačke jeseni održavaju se od 9. do 18. rujna pod geslom "Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga!". Uz folklor, dio manifestacije je i bogat kulturni, zabavni i sportski program koji će u grad na Bosutu, po procjeni organizatora, ove godine privući više od 100.000 posjetitelja.

Središnja i najspektakularnija priredba, Svečani mimohod sudionika i revije konjskih zaprega Vinkovačkih jeseni na programu je posljednjeg dana manifestacije, u nedjelju, kada će  Vinkovcima uz pjesmu i ples krajeva iz koji dolaze proći članovi više od 60 folklornih društava iz Hrvatske, BiH i Srbije, koja njeguju izvorni hrvatski folklor. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.