Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoreni 10. Dani prvog hrvatskog piva

05.09.2018.

17:50

Autor: Davor Lončarić

Otvoreni 10. Dani prvog hrvatskog piva

Otvoreni 10. Dani prvog hrvatskog piva

Foto: - / -

Na lijevoj obali Drave u Osijeku danas su otvoreni 10. Dani prvog hrvatskog piva Osječke pivovare. Dani piva trajat će pet dana uz nastup tamburaša i popularnih izvođača. Pivsku svečanost u Osijeku je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Otvorenje Dana piva pratio je veliki broj uzvanika, poznate osobe iz javnog života, čelnici Osijeka i Osječko-baranjske županije uz zabavni program i popularnog Davora Dretara Dreleta. Uoči otvorenja novinarima su se obratili gradonačelnik Vrkić, direktor Osječke pivovare Ivan Komak i ministar Tomislav Tolušić. Komak je istaknuo kako je razgovarao s ministrom poljoprivrede te najavio kako će mu za deset do 15 dana dostaviti elaborat s konkretnim prijedlozima kako unaprijediti proizvodnju pivarskoga ječma i hmelja za potrebe hrvatske industrije piva kako bi se spiječio ogroman uvoz. Naglasio je kako se u Hrvatsku danas uvozi više od 500 tisuća tona ječma i hmelja, a svu bi tu sirovinu sigurno mogli proizvesti i kvalitetni hrvatski poljoprivrednici. Želja mu je, kako je rekao, da se u svim hrvatskim pivima koristi isključivo sirovina proizvedena u Hrvatskoj. Ministar Tomislav Tolušić izrazio je zadovoljstvo što se najstarije hrvatsko pivo proizvodi u Slavoniji te što je odlično brendirano i prepoznatljivo. Istaknuo je kako su velike mogućnosti za proizvodnju kvalitetne sirovine te da će ozbiljno razmotriti Komakove prijedloge i dati punu potporu svim dobrim idejama kako bi se sirovina proizvedena na hrvatskim njivama oplemenila u vrhunskoj industriji i proizvodnji kvalitetnoga piva.

*******

Na gotovo 4 tisuće četvornih metara zatvorenog prostora, u srijedu, 5.rujna, počinje petodnevni program desetih jubilarnih "Dana prvog hrvatskog piva" Osječke pivovare. Šatori pivovare postavljeni su na parkirališni prostor iza osječkih Katakombi, na lijevoj dravskoj obali.

Konferenciju za novinare, na kojoj je predstavljen program "Dana prvog hrvatskog piva", direktor tvrtke "Prvo hrvatsko pivo", Ivan Komak iskoristio je da najavi razgovore s predstavnicima Vlade kojima će predložiti drugačiji, po njemu, bolji pristup proizvodnje piva u Slavoniji i Baranji i Hrvatskoj, koji bi povezao struku, fakultete, poljoprivrednike i industriju.

"Lijepo je što imamo uspješan turistički sektor, no bez proizvodnje će u Hrvatskoj biti sve teže. U Osijek uskoro dolaze predstavnici Vlade kojima ću izložiti svoj program za proizvodnju piva. Imamo bogom dane prostore na kojima se može proizvoditi hmelj i ječam, imamo znanje naših fakulteta u Osijeku i imamo ljude koji znaju proizvesti kvalitetan proizvod. To treba objediniti, i uz malu pomoć Vlade, dobiti izvozni proizvod uz daleko veću zaposlenost na istoku Hrvatske" – rekao je Komak.

Komak tvrdi kako su brojna piva obogaćena, kako je rekao, nepotrebnim dodacima, a cilj je njegove tvrtke napraviti proizvod temeljen samo na prirodnim sirovinama.

"Mi već imamo pivo koje je između crafta i industrijskog piva, a cilj nam je, možda i do kraja godine, "izbaciti" pivo koje će biti bez ikakvih aditiva! Ne možemo se nositi s velikim pivovarama i količinama piva koje proizvedu, kao ni zaradom koju ostvare, ali zato možemo imati najbolje pivo u Hrvatskoj!" - uvjeren je Komak.

Pivski festival ne treba posebno opisivati ljubiteljima ovakvih događaja, tek napomenuti kako će "Dani prvog hrvatskog piva" donijeti red glazbe i red tog prehrambenog proizvoda. Biljana Gaća, iz Odjela za marketing Osječke pivovare podsjeća, kako se na facebook stranici tog događaja mogu pronaći i dodatni oblici zabave. 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.