Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoreni 23. Ribarski dani u Kopačevu

11.09.2021.

16:19

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

U baranjskom mjestu Kopačevu i službeno su otvoreni "23. Ribarski dani", jedna od najposjećenijih manifestacija u Osječko-baranjskoj županiji. Uz tradicionalno bogatu ponudu hrane i pića, bogat kulturno-umjetnički program, večeras od 21 sat i 30 minuta koncert je skupine Vigor.

Ovoga vikenda održava se je jedna od najvećih baranjskih kulturno-gastronomskih manifestacija. Malo selo Kopačeva, u neposrednoj blizini Parka prirode Kopački rit iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja. Fiš paprikaš, šaran u rašljama, čobanac i meso od divljači samo su neke od zvijezda ove manifestacije, no uz bogatu gastronomsku ponudu posjetitelji su mogli uživati u šarolikom mađarskom i hrvatskom kulturnom programu. Više o tome govorio je jedan od organizatora, Danijel Novački, predsjednik lovačkog društva Jelen: "Prve ribarske dane 1998. godine smo organizirali kako bi se stanovništvo, koje je izbjeglo iz svojih kuća za vrijeme okupacije Baranje, ponovno okupilo. Na prvim smo Ribarskim danima čak imali i UNPROFOR koji je bio kao osiguranje. U početku je to bila jednodnevna manifestacija, kasnije smo zbog velikoga zanimanja prešli na subotu u i nedjelju, a od prošle godine smo zbog koronavirusa preli na tri dana kako bi se malo prorijedile gužve", rekao je Novački i dodao kako se tijekom manifestacije potroši oko 1.000 kg divljači i 4 i pol tone ribe: "Od divljači radimo kobasice, pljeskavice, ćevape i čobanac, a od ribe imamo šarana u rašljama, pečemo ribu i pravimo fiš."

A upravo je fiš, s ostalim ribljim specijalitetima glavna atrakcija ovog baranjskog događaja. Zbog neposredne blizine Kopačkog rita, ribarenje je oduvijek bila omiljena djelatnost mještana Kopačeva, kaže, među ostalim jedan je od lokalnih proizvođača začinske paprike Ljudevit Šipoš: "Nakon zabrane gospodarskog ribolova stanovnici Kopačeva te nekolicine okolnih naselja svoj svakodnevni kruh zarađuju u vrtovima i poljima. Rajčica, paprika, te mljevena začinska paprika postale su zaštitni znak, između ostaloga i Kopačeva", rekao je Šipoš i dodao kako s plasmanom proizvoda nema problema, pošto su kupci prepoznali kvalitetu i uloženi trud: "Ni fiš ni kobasica ni ništa se ne može bez kvalitetne paprike raditi. za kvalitetu je ključna pjeskovita zemlja ovdje u Kopačevu, ali i trud. Ljudi su ovdje pošteni i ne melju i peteljku i sve. Suši se dva do tri tjedna, svaka se paprika briše i tako dalje", rekao je Šipoš.

Manifestacija je službeno otvorena u subotu u 14 sati, a na otvorenju je Osječko-baranjski župan Ivan Anušić istaknuo kako su Ribarski dani sam vrh turističke ponude: "Po broju posjetitelja, po onomu što ovdje možete vidjeti, probati, osjetiti, kupiti. To je ona bit našega turizma, hrana, piće, tradicija, folklor, stare kuće, obiteljska gospodarstva", rekao je župan Anušić, a pročelnica Upravnog odjela za turizam Tatjana Roth i dodala: "Ovo je tradicionalna manifestacija koja čuva baštinu i kulturu ovoga kraja i usuđujem se reći da je ona najveća takve vrste u Osječko-baranjskoj županiji. Srce nam je puno kada vidimo ovako velik broj izlagača u ovo pandemijsko vrijeme kada im je teško plasirati svoje proizvode", rekla je Roth i dodala kako je Osječko-baranjska županija u kolovozu bila na 99% broja noćenja u odnosu na 2019. godinu, a od siječnja do rujna je na 85%.

Načelnik Općine Bilje Željko Cickaj pozvao je sve da posjete Dane ribe: "Onaj tko nije došao ne zna što propušta. Trošiti riječi i pričati što Ribarski dani nude je nepotrebno. Svake smo godine sve bolji i bolji, došli smo na tri dana manifestacije, broj posjetitelja je sve veći, a samim time i broj prodanih proizvoda je sve veći. Dođite i vidite što propuštate i sigurno nećete otići razočarani"

Ribarski dani - Anušić, Roth i Cickaj

Ribarski dani - Danijel Novački

Ribarski dani - Sipos Ljudevit

Galerija
foto Radio Osijek, Foto: -/-
foto Radio Osijek, Foto: -/-foto Radio Osijek, Foto: -/-foto Radio Osijek, Foto: -/-foto Radio Osijek, Foto: -/-foto Radio Osijek, Foto: -/-foto Radio Osijek, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.