Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoreni fitness centri, neki se još pripremaju

13.05.2020.

12:43

Autor: Davor Lončarić

Vladimir Banac, foto: D. Lončarić

Vladimir Banac, foto: D. Lončarić

Foto: - / -

Nekoliko fitness centara u Osijeku danas je otvorilo vrata svojim korisnicima, a neki se tek pripremaju na nove uvjete rada koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite. Radio Osijek posjetio je danas City fitness u Osijeku, a u Jutarnjem programu gostovao je trener i vlasnik Vladimir Banac.

"City fitness bit će otvoren 18. svibnja jer su u tijeku intenzivne pripreme za početak rada, a naša je želja da se do tog vremena pripremi sve kako bi treninzi mogli biti organizirani prema naputcima Nacionalnog stožera civilne zaštite", izjavio je Vladimir Banac. Ožujak, travanj i svibanj su "udarni" mjeseci kada je u pitanju trening u fitness centrima tako da su mnogi značajno osjetili krizu izazvanu koronavirusom i suočeni su s ozbiljnim financijskim problemima. "Mjesece koji su izgubljeni sada ne možemo vratiti, mora se početi trenirati od početka, a u posljednja smo dva mjeseca davali upute vježbačima za treninge kod kuće kako bi zadržali formu", rekao je Banac i pozvao sve građane da se ponovo aktiviraju i bave sportom kako bi se osjećali bolje i kako bi bili zdravi. 

U City fitnessu pripremljeni su program za nastavak vježbanja, stručnjaci daju preporuke početnicima, a posebne su mjere prihvatljive s obzirom na činjenicu da raspolažu sa 700 četvornih metara prostora. Do sada je bilo uključeno oko tisuću rekreativaca i sportaša, korisnika tog fitnessa koji nisu morali plaćati članarinu u danima u kojima je centar bio zatvoren. Velika površina omogućuje stvaranje uvjeta za treniranje uz tjelesni razmak koji je propisan, a pojačano će biti dezinficirani svi prostori koji se koriste, pogotovo zajedničke prostorije za tuširanje i svlačionice. Bit će organizirani grupni i pojedinačni treninzi u skladu s novim pravilima kako bi se svi korisnici i treneri mogli sačuvati od moguće zaraze. Vladimir Banac pohvalio je detaljne upute za treninge u zatvorenim prostorima koje je sastavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo koje su, kako je rekao, omogućile svima normalan rad. U centru imaju poseban sustav koji broji ulazak korisnika tako da ne može doći do prekomjernog posjeta, a svi se termini treninga dogovaraju unaprijed tako da ne bi trebalo biti većih problema. 

"Naše se poslovanje neće bitno promijeniti, samo ćemo postrožiti kontrolu i povećati svijest naših članova da trebaju voditi brigu o novoj situaciji", ističe Vladimir Banac. Na svakom su koraku dezinfekcijska sredstva, članovi moraju nositi ručnike na spravama koje prije i nakon korištenja moraju dezinficirati, čistu odjeću i obuću, angažirana je tvrtka za čišćenje koja će pojačano raditi u novim okolnostima.... Jedina je novost da će se morati regulirati dolazak prevelikog broja ljudi. Individualno vježbanje još uvijek je u prednosti u odnosu na grupno tako da je jednostavnije kontrolirati fizičku  udaljenost ljudi koji vježbaju, podsjeća Banac. 

Bez obzira na sve okolnosti, građani vježbanje više ne smatraju hobijem nego je postalo nužnost u suvremenom načinu života koja je iznimno važna za zdravlje i povećanje imuniteta, a upravo u tome Banac vidi novu priliku za fitness centre u budućnosti.

U prilogu možete i poslušati javljanje naše "leteće ekipe". 

Vladimir Banac i Davor Lončarić u Jutarnjem programu Tanje Bosanac

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.