Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoreni Prvi osječki dani bioetike

07.11.2017.

11:48

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prve osječke dane bioetike organiziraju Centar za integrativnu bioetiku i Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku .

Centar za integrativnu bioetiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, te njegova katedra za filozofiju i povijest – u suradnji sa Znanstvenim centrom izvrsnosti za integrativnu bioetiku, Hrvatskim bioetičkim društvom – od ove godine organiziraju Osječke dane bioetike, s namjerom da to postane redovito godišnje okupljanje znanstvenika i znanstvenica, novinara i novinarki te aktivista i aktivistica koji se bave bioetičkom problematikom, prije svega iz Hrvatske i susjednih zemalja, ali i iz drugih europskih i svjetskih zemalja.
Budući da se temelje na konceptu „integrativne bioetike“ (koji podrazumijeva transdisciplinarnost, interdisciplinarnost i pluriperspektivnost), Osječki dani bioetike bit će sestrinska manifestacija Lošinjskih dana bioetike i Riječkih dana bioetike, integrativno-bioetičkih skupova koji se kontinuirano održavaju više od petnaest godina. Vjerujemo da će time mreža integrativne bioetike, koja pokriva cijelu jugoistočnu Europu i širi se preko granica ove regije, dobiti važan punkt i u Slavoniji, gdje postoji nezanemariv interes za bioetička pitanja, koji se artikulira ponajviše kroz osječki Centar za integrativnu bioetiku, osječku podružnicu Hrvatskog bioetičkog društva.
Specifičnost Osječkih dana bioetike u navedenome kontekstu bit će povezivanje bioetike s problematikom okoliša, poljoprivrede, ekonomije i politike, odgoja i obrazovanja te medija, no podrazumijeva se da će ova manifestacija otvarati prostor za najširi spektar bioetičkih tema i pristupa. 1. Osječki dani bioetike održat će se danas i sutra u Osijeku, u prostorima Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Cara Hadrijana 10) u nastavnoj zgradi u svečanim dvoranama 21 i 31.
Tijekom dva dana održat će se 28 izlaganja koja će predstaviti preko 30 znanstvenika i znanstvenica, novinara i novinarki te aktivista i aktivistica koji se bave bioetičkom problematikom iz Kanade, Indije, Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Naglasak 1. Osječkih dana bioetike, biti će na pitanju GMO-a i trgovinskom sporazumu CETA koji je u lipnju ratificiran u Hrvatskom saboru. Drugom dana 8. XI. održat će se Okrugli stol sa zastupnicima u Hrvatskom saboru: O CETA-i i GMO-u u Hrvatskom saboru iz prve ruke, na kojem sudjeluju: Branimir Bunjac (ŽIVI ZID), Domagoj Hajduković (SDP), Domagoj Mikulić (HDZ), Miroslav Šimić (MOST), Marin Škibola (nezavisni zastupnik).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.