Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoreni XXXIII. Krležini dani

07.12.2022.

20:43

Autor: Radio Osijek

Otvorenje 33. Krležinih dana

Otvorenje 33. Krležinih dana

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Otvorenjem izložbe Bijenale kazališnog plakata i izvedbom predstave Čaruga osječkog HNK u Osijeku je počela 33. kazališno-teatrološka manifestacija Krležini dani. 

Već tradicionalno Krležine dane otvara izložba plakata, tih najavljivača i promotora predstava. Postav obuhvaća četrdesetak od više od sedamdeset plakata koji su sudjelovali na Bijenalu kazališnog plakata HNK u Varaždinu.


Izložba kazališnih plakata

Izložba kazališnih plakata

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Kazališno-teatrološka manifestacija obuhvaća znanstveni skup koji je ove godine posvećen prvom desetljeću 21. stoljeća u hrvatskoj dramskoj književnosti i kazalištu, "kada i u hrvatskome društvu i u hrvatskoj kazališnoj kulturi dolazi do značajnih promjena, stasa nova generacija dramskih pisaca koja obilježava posljednjih dvadesetak godina dramske književnosti i kazališta, utemeljuju se brojna nova privatna kazališta i nezavisne umjetničke skupine i platforme te se kazališni život postupno sve više internacionalizira. Na skupu će sudjelovati tridesetak istaknutih hrvatskih teatrologa, kazališnih kritičara i povjesničara kazališta i književnosti te kazališnih praktičara", ističu organizatori, Odsjek za povijest hrvatskoga kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku i Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

U sklopu Krležinih dana bit će izvedene i predstave Sloboština Barbie zagrebačkoga KunstTeatra i monodrama Miroslav Krleža: Sjetite me se 2022. Gorana Matovića. Predstavljaju se nova teatrološka izdanja - zbornik radova s prošlogodišnjega skupa posvećenog drami i kazalištu u devedesetim godinama, monografija o Ivi Gregureviću, Tijelo otpora Satana Panonskog Ljubice Anđelković, Montažstroj's Emancipatory Performance Politics: Never Mind the Score Lea Rafolta, zbornik o suvremenome lutkarstvu i kritici te knjiga Suzane Marjanić Umjetnost performansa i kinizam: izvedbena linija otpora.

U skladu s tradicijom dugom više od tri desetljeća, sudionici Krležinih dana položit će i vijenac na spomenik Miroslava Krleže.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.